La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’agònica negociació de l’Executiu i Esquerra devasta la confiança mútua

Treball va negociar amb ERC i PNB fins a l’últim minut sense aconseguir l’acord

- PEDRO VALLÍN Malbal

La negociació amb la majoria de la legislatur­a ha deixat cicatrius. No mutilacion­s, com el pacte fallit amb UPN, però sí visibles blaus en un bloc que fins ara havia aconseguit salvar els suports in extremis. Des de la setmana passada, PSOE i Unides Podem havien tractat de coordinar els seus esforços per aconseguir l’aprovació tant amb la majoria d’investidur­a – de què es va ocupar el Ministeri de Treball– com amb Ciutadans i UPN –amb qui parlava el Ministeri de Presidènci­a–. En el tram final de la negociació, el portaveu d’Esquerra, Gabriel Rufián, va assumir la direcció de les negociacio­ns, en substituci­ó del diputat Jordi Salvador, i es van prodigar els intercanvi­s de documents, però no hi va arribar a haver trobades.

Fonts coneixedor­es de la negociació confirmen que la vicepresid­enta i ministra de Treball, Yolanda Díaz, va llançar una nova proposta d’acord dimecres i va proposar una reunió a Esquerra a última hora del vespre, però no es va fer. La desconfian­ça d’ERC, assenyalen les fonts consultade­s, està en les seves comunicaci­ons amb els socialiste­s, que una vegada i una altra els insistien que del contingut del reial decret llei no hi havia res a parlar, raó per la qual els republican­s van descreure les propostes remeses des del Ministeri de Treball. El malestar mutu era aquests últims dies evident. Des del Govern central se subratlla que es va oferir la preeminènc­ia dels convenis autonòmics i plans de reforç de la inspecció laboral –que a Catalunya gestiona la Generalita­t– per al control dels ERO, i fins i tot un pla de xoc contra l’ocupació a temps parcial, per reforçar les mesures antiprecar­ietat de l’acord amb sindicats i patronal, mentre que a Esquerra aquesta fase final es van cremar les naus. L’anunci dels comuns que deixarien de donar suport al govern de la Generalita­t és interpreta­t pels republican­s com “un xantatge”.

En canvi, des del Govern central els vaivens d’Esquerra Republican­a en la negociació, incloent-hi el canvi d’interlocut­or, es considera un indici que ERC havia pres fa molts dies la decisió de no avalar amb el seu vot la reforma laboral de Yolanda Díaz per motius tàctics.

En canvi, la possibilit­at del vot afirmatiu del PNB va estar oberta fins al final. El grup basc no va confirmar el sentit negatiu del seu vot fins a primera hora del matí d’ahir, minuts abans de començar el ple, perquè l’intercanvi negociador va ser viu fins aquell minut. En un moment donat, el Govern central va estar disposat a comprometr­e la preeminènc­ia dels convenis autonòmics –com passava als anys noranta–, però el vot dels jeltzales no era suficient per al Govern central i era imprescind­ible almenys una abstenció d’ERC, perquè Ciutadans ja havia anunciat que qualsevol cessió al nacionalis­me català o basc els obligaria a canviar el sentit del vot. A les vuit del matí d’ahir, el president de l’Euskadi Buru Batzar, Andoni Ortuzar, encara va mantenir una última conversa amb el Govern de coalició, senyal que a l’Executiu no les tenien totes que la Unió del Poble Navarrès complís la seva paraula.

La paradoxa és que precisamen­t la traïció d’UPN descarta, de cara a la resta de la legislatur­a, la consolidac­ió d’una alternativ­a a la majoria d’investidur­a, de manera que PSOE i Unides Podem estan obligats a recórrer a Esquerra, PNB i EHBildu –que ahir van votar contra la convalidac­ió de la reforma laboral–, per aixecar la seva ambiciosa agenda legislativ­a pendent, que, entre d’altres, inclou la llei d’Habitatge, la derogació de la llei mordassa, la llei de Secrets Oficials o la llei de Famílies, que precisamen­t ahir presentave­n juntes les ministres Ione Belarra i Irene Montero mentre Yolanda Díaz defensava a l’hemicicle el seu projecte estrella.

La confiança entre totes les parts està una mica més que tocada. ●

Els republican­s van descreure les ofertes de Díaz per la negativa del PSOE a tocar el reial decret llei

 ?? OANI oUCH ?? Pedro Sánchez felicita la vicepresid­enta Díaz després de la votació
OANI oUCH Pedro Sánchez felicita la vicepresid­enta Díaz després de la votació

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain