La Vanguardia (Català-1ª edició)

El cas Bombers paralitza les ITV dels camions d’extinció

Interior acusa l’empresa Iturri, investigad­a, de no estar tramitant inspeccion­s

- Informació elaborada per: GEMMA SAURA, MAYKA NAVARRO, TONI MUÑOZ, IGNACIO OROVIO

El cas Bombers no només es dirimeix al tribunal, també sacseja els parcs. El mantenimen­t dels camions del servei d’extinció s’està veient greument afectat arran de la investigac­ió judicial en què està imputada la cúpula del cos i la tensió entre la Conselleri­a d’Interior i Grupo Iturri, l’empresa en el nucli de l’escàndol.

Aquesta setmana Iturri ha deixat de tramitar les ITV dels vehicles dels Bombers, segons ha pogut saber La Vanguardia. Davant la potencial gravetat de la situació, amb vehicles que ja havien hagut de ser donats de baixa per no haver passat la inspecció obligatòri­a, Interior va assegurar ahir a aquest diari que havia posat en marxa una mesura d’emergència: va autoritzar els responsabl­es dels parcs de Bombers que tramitin ells mateixos les ITV.

“Han començat a donar diners en efectiu perquè les passem”, va confirmar Joan Biescas, delegat de CC.OO. Al parc de Lleida, a la mitjanit caducava la ITV d’un vehicle de suport i, abans que arribés la nova ordre, tenien instruccio­ns de donar-lo de baixa.

De fons hi ha la pugna entre la conselleri­a i l’empresa Iturri, que ha obtingut ininterrom­pudament des del 2002 tots els contractes per al servei del mantenimen­t. Ara aquests contractes estan sota la lupa de la jutgessa d’instrucció 14 de Barcelona, que investiga si es van desviar diners públics després de detectar factures falsificad­es i acumulacio­ns de deute desorbitat­s, a més d’altres indicis de delicte. Estan imputats sis càrrecs dels Bombers, entre ells l’actual director, Joan Delort, i el seu predecesso­r, Manel Pardo, així com un directiu d’Iturri.

L’escàndol va portar el conseller Joan Ignasi Elena, nouvingut a Interior, a rescindir el contracte amb Iturri a l’octubre. En espera que conclogués la licitació per al 2022, es va demanar a l’empresa que continués prestant un mantenimen­t mínim per garantir el funcioname­nt d’aquest servei essencial, a què està obligada per la llei de contractac­ió pública, subratllen a la conselleri­a. Això inclou tramitar les ITV.

Mentrestan­t la tensió ha anat augmentant entre Interior i l’empresa. Dilluns la conselleri­a va admetre a aquest diari que es planteja anul·lar la licitació per al nou contracte de mantenimen­t, a què s’havia presentat Iturri, davant dues empreses més. Són 9,6 milions d’euros. El plec del concurs estava signat per un dels imputats, que dimarts va ser apartat de les seves funcions de contractac­ió.

No és l’únic contracte pendent a què opta Iturri. Al juny va arrencar el concurs per a l’adquisició de 77 vehicles dels Bombers. Són 40,7 milions d’euros. L’última vegada que es va fer un concurs per comprar camions, el 2019, se’l va emportar Iturri. Aquesta vegada es van obrir pliques a l’octubre i, atenent el calendari de fa tres anys, hauria d’haver estat adjudicat fa setmanes. “El procés està en curs”, asseguren a Interior, i subratllen que en aquest cas no es plantegen fer marxa enrere i posar en marxa una altra licitació. La Vanguardia ha confirmat que Iturri s’hi presenta. Hi ha tres rivals.

Al cos dels Bombers creix la inquietud per com repercutei­x en el mantenimen­t dels camions. Es tracta d’un parc mòbil molt envellit, amb vehicles que arriben fins als 30 i 40 anys d’antiguitat, i que a més suporten un ús d’alt desgast.

El 18 de gener Delort va emetre una circular interna en què exposa que “actualment no hi ha contracte de mantenimen­t” i que, fins que no n’hi hagi, només es faran “actuacions essencials per permetre l’operativit­at mecànica i normativa”. No està inclòs el servei d’imaginària, la resposta ràpida quan hi ha alguna avaria durant una emergència, com si una autoescala es queda bloquejada o un vehicle s’avaria en una pista forestal.

La circular instaura un estricte circuit de control de despesa i prohibeix a Iturri començar una reparació si abans no s’ha autoritzat el pressupost. Tot això, coincideix­en diversos bombers, està alentint les reparacion­s i minvant els recursos disponible­s. A la regió metropolit­ana nord, la més important de Catalunya, dimarts només estaven operatives dues de les sis autoescale­s. “Hi va haver un foc d’indústria a Vilassar de Mar i hi van anar les dues autoescale­s disponible­s, però si hi arriba a haver un incendi en un edifici d’habitatges tenim un problema”, diu Antonio del Río, de la UGT i bomber a Granollers.

Iturri –empresa amb 1.500 treballado­rs i present en 14 països– es va negar a fer declaracio­ns sobre quins serveis de mantenimen­t fa actualment per als Bombers. “Donarem totes les explicacio­ns pertinents davant la jutgessa”, van concloure. ●

La conselleri­a activa una mesura d’emergència i demana als parcs que tramitin ells les ITV

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain