La Vanguardia (Català-1ª edició)

Detinguda una cèl·lula que va pagar la cura de gihadistes en clíniques de Barcelona

Tres homes arrestats a Catalunya per presumpte finançamen­t terrorista

- CAJLOTA HIR AL OA HÍR JA

La Policia Nacional ha desarticul­at una presumpta cèl·lula de finançamen­t gihadista a Catalunya que va ajudar combatents libis a curar-se en clíniques de diverses ciutats, entre les quals Barcelona, de les seves ferides de guerra abans de tornar a la contesa.

La peculiarit­at de l’operació, que s’ha tancat amb tres detinguts a Barcelona, Girona i Badalona, és que aquesta organitzac­ió, a més de finançar la gihad, donava suport als gihadistes, que, immersos en la guerra de Líbia, podien ser atesos en prestigios­es clíniques privades a Catalunya, i també en altres comunitats autònomes.

Tal com ha pogut confirmar La Vanguardia de fonts pròximes a la investigac­ió, agents de la Comissaria General d’Informació de la Policia Nacional van arrestar els tres ciutadans, dos libis i un marroquí, al llarg d’aquest dimecres per un presumpte delicte de finançamen­t del terrorisme en una operació anomenada Kital.

La investigac­ió data almenys del 2019, any en què els primers combatents van arribar a Espanya per ser tractats. Les mateixes fonts apunten que, una vegada els gihadistes rebien l’alta als centres sanitaris, tornaven a Líbia per continuar lluitant a les files terroriste­s. De fet, els investigad­ors afirmen que han detectat que algun dels retornats va complir amb el propòsit d’immolar-se en nom de la gihad.

A Estat Islàmic a Líbia se li atribueix un atemptat a Europa, el de Manchester del 2017. Després de detectar l’entrada dels gihadistes que van arribar a Espanya per ser tractats mèdicament en clíniques privades, els agents van arribar a la cèl·lula de finançamen­t que ara ha estat desarticul­ada amb la detenció de tres homes que feia diversos anys que estaven instal·lats a Espanya. Els tres arrestats portaven diners des de Líbia per, posteriorm­ent, donar-los sortida a tercers països.

Entre els mecanismes que feien servir per moure els diners hi ha les transferèn­cies i els correus humans, l’anomenada hawala, un mètode de tramesa de diners entre persones de confiança sense necessitat de passar pel sistema bancari. De la investigac­ió es desprèn que els presumptes gihadistes movien grans quantitats de diners sense justificac­ió.

Els ara detinguts provenen de la zona líbia d’Az-Zawiyah, amb un port que és conegut pel contraban de petroli. De fet, el Govern libi combat les milícies especialit­zades en el robatori de petroli.

Després del linxament i l’assassinat del dictador Muammar al-Gaddafi, el 2011, Líbia vivia, quan va començar la investigac­ió a Espanya, sumida en el caos social i polític generat per la caiguda del règim, malgrat tots els esforços de la comunitat internacio­nal per dotar de certa estabilita­t el país mediterran­i. Els experts en política internacio­nal qualifique­n Líbia de ser un “estat fallit”. A això cal sumar-hi que és una zona de trànsit de migrants amb rumb cap a Europa: el 2019 prop de 800.000 persones refugiades vivien a Líbia.

Durant l’operació policial que es va desenvolup­ar dimecres a Catalunya, els agents van dur a terme diversos escorcolls en què es va confiscar nombrós material informàtic que està pendent de ser analitzat. A falta de comprovar la informació intervingu­da, els investigad­ors descarten de moment que els gihadistes arrestats estiguessi­n preparant actes terroriste­s, a diferència

Els combatents es curaven les ferides de la guerra en clíniques privades i després tornaven al seu país

Els tres arrestats portaven diners des de Líbia per enviar-los a tercers països amb finalitats terroriste­s

de l’última gran operació duta a terme a Catalunya i Madrid –en què es van detenir cinc presumptes gihadistes preparats per atacar–.

En aquell cop policial, que va tenir lloc a l’octubre, es van trobar en els escorcolls tres matxets i uns 70 cartutxos, a més de tenir coneixemen­t que la cèl·lula desarticul­ada havia adquirit al mercat negre un fusell d’assalt.

Amb els tres nous gihadistes detinguts ja són vuit els presumptes terroriste­s internacio­nals arrestats aquest 2022, segons les dades del Ministeri de l’Interior. Els últims quatre pertanyien a un grup amb un líder i tres persones captades que deien que es considerav­en “soldats del califat”.

L’operació, segons van explicar fonts de la lluita antiterror­ista, es va precipitar per l’accés que tenia un dels integrants a camions de mercaderie­s que es podrien utilitzar per atemptar. ●

 ?? NIGEL RODDIS / EFE ?? Imatge de l’atemptat de Manchester el 2017, l’autoria del qual s’atribueix a l’Estat Islàmic a Líbia
NIGEL RODDIS / EFE Imatge de l’atemptat de Manchester el 2017, l’autoria del qual s’atribueix a l’Estat Islàmic a Líbia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain