La Vanguardia (Català-1ª edició)

Eclipsi d’una estrella

- Màrius Carol

Liderar és omplir les agendes de sentit. La frase m’agradaria que fos meva, però l’hi dec a Xavier Marcet, col·laborador del suplement Diners. La sentència ve a tomb perquè Yolanda Díaz, l’estrella emergent del Govern espanyol, l’ha buidada per complet l’última setmana per trucar, reunir-se i fins i tot sopar amb els dirigents d’ERC per intentar convèncer-los que votessin la reforma de la reforma laboral. Però refer l’agenda per tornar a omplir-la no sempre significa obtenir resultats, més enllà que s’exerciti el múscul del lideratge.

Díaz va aconseguir al seu dia el suport d’empresaris i sindicats, així que pensava que l’anomenat bloc de la investidur­a la votaria al Parlament. Però els republican­s, que no són mai companys de viatge còmodes, han estat la pedra a la sabata de taló de la vicepresid­enta. Ella va veu

Els republican­s han estat la pedra a la sabata de taló de la vicepresid­enta

re que no convenceri­a Gabriel Rufián i se’l va saltar. Fins i tot va viatjar a Barcelona per entrevista­r-se amb el conseller Roger Torrent i amb el president Pere Aragonès, amb qui va repetir àpat. Però va fracassar en el seu afany i finalment la reforma ha tirat endavant gràcies al vot de Ciutadans, cosa que desvirtua la imatge que “la reforma Díaz” sigui una victòria de l’esquerra. La bandera vermella es va hissar ahir al costat de la taronja del grup d’Arrimadas. Les sorpreses no només les dona la vida, també el pantone.

El balanç de danys d’aquesta àrdua negociació sembla clar. La vicepresid­enta Díaz, la més valorada a les enquestes, s’ha desgastat sense èxit, ja que no ha pogut convèncer els partits que, en canvi, va saber unir Pablo Iglesias per “assumir la responsabi­litat de la direcció de l’Estat”. Els socialiste­s, que han deixat les negociacio­ns en mans de la líder de Podem, han salvat la reforma gràcies a la seva interlocuc­ió, cosa que els reforça en la centralita­t. I, finalment, les relacions entre UP i ERC s’han deteriorat fins al punt que els primers amenacen de retirar el suport als republican­s, després de salvar-los els pressupost­os a Catalunya.

El més positiu de tot plegat és que el primer mes d’aplicació de la reforma, abans de la validació d’ahir al Congrés, s’han creat gairebé un quart de milió de contractes indefinits. I això ho entén tothom. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain