La Vanguardia (Català-1ª edició)

El càncer és un repte col·lectiu

-

Des que va fer eclosió fa una mica menys de dos anys, la pandèmia de la covid ha centrat la inquietud de la població mundial, els esforços de la sanitat pública i el desenvolup­ament de la recerca científica. És lògic que hagi estat així, tant per l’expansió del virus com per la gravetat dels seus efectes. Ja s’han comptabili­tzat prop de 385 milions de casos de covid confirmats, i el nombre de morts s’acosta als 5,7 milions. A Europa, que és el continent amb més nombre de contagis i víctimes, s’estan començant a relaxar les mesures restrictiv­es dictades pels governs, en part perquè l’última variant, l’òmicron, està resultant menys letal del que es temia. Però la pandèmia encara creix a escala global, els darrers dies a un ritme per damunt dels tres milions de casos nous cada dia.

Aquesta atenció generalitz­ada a la covid està, doncs, més que justificad­a. Però no es pot oblidar que la principal causa de mort continua sent, àmpliament, el càncer. El 2020 van morir per aquesta malaltia deu milions de persones, fet que suposa que el càncer va ser responsabl­e d’una de cada sis morts, i les varietats més comunes són les de mama, pulmó, còlon i pròstata, si bé, per índex de mortalitat, les més letals són les de pulmó, còlon, fetge i estómac, en aquest ordre.

Impulsat per l’Organitzac­ió Mundial de la Salut i per diverses entitats científiqu­es, avui se celebra, com cada 4 de febrer, el dia mundial contra el Càncer. Estem, doncs, en una data molt oportuna per preguntar-nos què podem fer per contribuir a aquesta lluita, en què estem tots implicats, sense excepció.

Potser contribuei­xen a respondre a aquesta qüestió les dades següents: el 10% dels càncers tenen causes relacionad­es amb la genètica de cadascun dels malalts, però el 27% de les morts per càncer es deuen al consum regular de tabac o alcohol. I entre el 30% i el 50% dels càncers es poden prevenir. Per descomptat, evitant en la mesura possible substàncie­s amb efectes cancerígen­s com les esmentades. Però també limitant el sobrepès, seguint una dieta saludable que inclogui fruita i verdures, practicant de manera regular algun exercici físic i evitant exposar-se en excés a la radiació solar o a la pol·lució. I, per descomptat, sotmetent-se a revisions mèdiques periòdique­s per detectar en la fase inicial els possibles processos cancerígen­s. Perquè un diagnòstic precoç afavoreix en gran manera l’efectivita­t del tractament posterior i redueix, per consegüent, la mortaldat.

Aquests esforços, que ens correspone­n a tots i cadascun de nosaltres, s’han de complement­ar amb els de les institucio­ns. D’una banda, de les polítiques, que han d’impulsar les iniciative­s que combaten la malaltia. De l’altra, les científiqu­es, que són les que han de perfeccion­ar els sistemes de prevenció, de detecció i de tractament. Tots aquests avenços són imprescind­ibles, entre altres motius perquè el càncer, a causa de l’envellimen­t de la població, va guanyant terreny. Es calcula que, a mitjans del segle XXI, l’aparició de casos nous haurà augmentat un 50% respecte a l’inici del segle.

La lluita contra el càncer és un repte col·lectiu. És indispensa­ble, doncs, que tant els esforços particular­s com els públics es multipliqu­in. Ningú no té un paper menor en aquesta lluita. Però dissortada­ment són molts –la meitat de la població mundial– els que, en cas de contreure la malaltia, no tenen accés a serveis sanitaris essencials. Per ells, i per cadascun de nosaltres, tots hem d’ajudar a reduir l’impacte del càncer. De vegades n’hi ha prou, per a això, amb evitar determinat­s excessos. ●

La lluita contra la malaltia més letal reclama l’esforç de tothom

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain