La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un aparador per a la Xina

-

Aquest migdia, hora espanyola, té lloc a Pequín la cerimònia d’obertura dels XXIV Jocs Olímpics d’hivern. Amb aquest esdevenime­nt, la capital xinesa es converteix en la primera ciutat del món que és seu d’uns Jocs Olímpics d’estiu, el 2008, i d’hivern, ara. La Xina ha plantejat aquests Jocs com una gran plataforma i un aparador per lluir-se, per enviar al món un doble missatge.

En clau interna, un missatge de cohesió i de rebuig davant les acusacions dels Estats Units per les violacions de drets humans al país, cosa que ha derivat en un boicot diplomàtic al qual s’han afegit el Regne Unit, Austràlia i el Canadà. Uns atacs que Pequín nega, acusant Washington d’intentar treure rèdit polític d’un esdevenime­nt que diu que només ha de ser esportiu. I en clau externa, la Xina aspira a mostrar globalment la seva capacitat organitzat­iva, el control estricte i la lluita contra la pandèmia i també refermar-se com a superpotèn­cia.

Al costat del nou timoner xinès, Xi Jinping, avui no hi haurà a la llotja del Niu d’Ocell, l’estadi nacional, líders occidental­s, però sí que hi serà Vladímir Putin, escenifica­nt la nova sintonia sinorussa enfront dels EUA. La doctrina oficial xinesa que l’esport i la política viuen en mons separats no ha aconseguit apaivagar les condemnes contra un país que viola els drets humans. Però això no serà cap obstacle perquè, durant 17 dies, la Xina mostri al món els estadis i les estacions d’esquí nous, i una multimilio­nària línia fèrria d’alta velocitat, presumeixi d’organitzar uns Jocs sostenible­s i es vanti exhibint una organitzac­ió impecable, especialme­nt en la lluita contra la pandèmia, per a la qual no ha escatimat recursos, incloent-hi mesures molt més estrictes que als últims Jocs d’estiu de Tòquio, en l’objectiu de zero covid implantat des de fa dos anys.

El règim té clar que els Jocs Olímpics han de ser una vitrina per mostrar els èxits i el poder del país i projectar la imatge d’una nació més pròspera i segura sota el lideratge de Xi. I el COI i les empreses patrocinad­ores són tan dependents de l’enorme mercat xinès que no s’han atrevit a criticar el rumb que Xi imposa al país i, per descomptat, han evitat fer preguntes incòmodes sobre drets humans.

Com a Tòquio, no hi haurà públic local ni internacio­nal a les grades, però l’organitzac­ió elegirà algunes persones perquè hi assisteixi­n. Serà una actuació pensada per a les audiències televisive­s que oferirà la imatge coreografi­ada del país que vol el règim. Possibleme­nt les lectures polítiques d’aquests Jocs quedaran en un segon pla quan comencin les competicio­ns. I això és just el que també vol Pequín. ●

Pequín vol mostrar amb els Jocs Olímpics el progrés del país sota el lideratge de Xi Jinping

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain