La Vanguardia (Català-1ª edició)

Margarita Puig

Senyores ningú

-

La digitalitz­ació de tot ha accelerat com mai els grans absurds de la burocràcia. És la versió metasurrea­lista del vell “vuelva usted mañana” que desborda. No només als vells que no són rucs. Ens està desbordant a tots. Ens està tornant rucs a tots. I més a totes, que d’aquests maldecaps se n’acostumen a ocupar les dones.

Tràmits oficials? Cita amb el metge? El banc? Lectura del gas? Perfecte! Quina sort! Pots fer-ho tot en línia i t’estalvies cues i temps, però si ho prefereixe­s també pots gestionar-ho per telèfon: premi l’u per ser atès en castellà. El dos si prefereix el català. El tres per donarse d’alta. El quatre si ja és client. El cinc si vol deixar de ser-ho.

L’operadora? Uf. Esperi, no pengi... T’esperes. Pols accelerat. L’orella ardent. Quan creus que per fi parlaràs amb una persona, te la foten. Resolgui els seus dubtes a la nostra pàgina web, diu la veu gravada, i et convida a penjar valorant abans la (des)atenció subministr­ada. Així que te’n vas a la pantalla, on, feliç, resols que tampoc n’hi havia per tant.

Gairebé plores d’alleujamen­t quan ets a l’últim clic, però, pam, et reboten a la casella d’inici. El seu tràmit, oh, ho sentim, impossible descarrega­r-lo en digital t’escup la màquina, però no importa, afegeix la malànima, que aquest format tampoc no és vàlid.

Solució? Cita presencial. I tornes a trucar. I tornes a veure que no t’atén ningú. I tornes a la pàgina web i ara sí, t’hi apliques al màxim i et veus triomfant en un temps rècord. Però, oh llàstima, no hi ha cites disponible­s. La pandèmia. Ja se sap... El millor és oblidar-se’n, deixar els tràmits per a “mañana” i navegar només entre bones notícies. Em va passar dilluns.

Després de fracassar en bucle vaig aterrar en un món feliç en línia desbordat pel talent de Nadal. Deien que ningú més suma 21 Grand Slams. Margaret Court, Serena Williams i Steffi Graf haurien d’expedir ja la seva queixa. Dono per fet que elles, les senyores ningú, es mouen millor que jo a la xarxa. ●

Si telefones, t’envien a la pàgina web i des de la pàgina web et diuen que truquis

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain