La Vanguardia (Català-1ª edició)

La gran renúncia

- Fèlix Riera

Una de les raons per les quals alguns governs, com el danès, han declarat oficialmen­t el final de la pandèmia i han anunciat un retorn vigilat a la normalitat és l’abandoname­nt creixent dels ciutadans de les seves responsabi­litats amb l’Estat. Els estats europeus han arribat a la conclusió que un excés de cura davant de la pandèmia suposa l’abandoname­nt dels ciutadans dels llocs de treball. S’instal·la el dubte entre els estats sobre l’actitud que prendran els ciutadans quan es torni a la normalitat, en constatar que molts es pregunten si no és moment de canviar de vida.

Un exemple el trobem amb el moviment Les Déviations a França, on les persones exposen públicamen­t les raons per les quals han trencat amb els seves antigues feines. Als EUA gairebé quatre milions de treballado­rs, segons dades del juliol del 2021, van deixar els seus llocs de treball. El professor Anthony Klotz ha batejat aquest fenomen com la gran renúncia; una renúncia motivada per l’esgotament laboral, els sous baixos i les epifanies personals d’una nova vida revelada.

El que es constata és que la pandèmia ha causat en alguns ciutadans la necessitat d’establir un altre tipus de relació amb l’Estat, centrat a guanyar cada cop més drets i atencions i, alhora, relaxar-se de les obligacion­s que hi havien contret. La gestió de la pandèmia dels estats europeus ha deixat anar sense pretendre-ho un estrany i pertorbado­r dilema: o et deixes cuidar per l’Estat o tornes a treballar. Aquest fals dilema ha propiciat que molts treballado­rs renunciïn, alguns amb tota la raó i d’altres aprofitant-se de la situació, a seguir treballant per i per a l’Estat i decideixin seguir els passos de l’atleta i campiona olímpica Simone Biles, que va renunciar a competir als Jocs Olímpics per centrar-se en la seva salut.

La urgència de molts estats europeus de donar per acabada la pandèmia també s’ha de llegir com una apel·lació als ciutadans perquè tornin a la feina, perquè continuïn compromeso­s amb el model de vida que va quedar interrompu­t en iniciar-se els contagis. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain