La Vanguardia (Català-1ª edició)

El fiscal acusa d’homicidi el geriàtric de Tremp per la seva alta mortalitat per covid

-

Homicidi imprudent, tracte degradant i un delicte contra la seguretat a la feina. Són les acusacions formulades per la Fiscalia de Lleida en la denúncia que va presentar ahir al jutjat de Tremp contra la direcció de la residència Fiella d’aquesta població del Pallars, amb una de les taxes més altes de mortalitat de tot Espanya durant la pandèmia. En només un mes –entre el 22 de novembre i el 25 de desembre de 2020– van morir en aquest geriàtric 64 residents dels 142 que hi havia al centre. La covid va segar la vida en quatre setmanes de més d’un 40% de la població de la residència. Un brot inusual, per l’alta taxa de mortalitat, sorgit després que 42 treballado­rs dels 65 que hi havia al centre s’infectessi­n.

Després d’un any d’investigac­ió el fiscal en cap de Lleida, Juan Boné, va anunciar ahir que aquestes indagacion­s han destapat “gravíssime­s disfuncion­s i dèficits organitzat­ius” en la gestió d’aquesta residència amb les mesures anticovid. I apunta que darrere d’aquesta alta mortalitat hauria tingut “una decisiva influència” el contagi generalitz­at entre la plantilla. “Aquestes disfuncion­s consistiri­en, presumptam­ent, en l’incomplime­nt del pla de contingènc­ia, la falta de previsió, control i supervisió de la direcció i la no assumpció de les recomanaci­ons fetes per Salut”.

El fiscal dirigeix l’acusació contra les que llavors eren la directora de la residència Fiella i la responsabl­e higiènica sanitària d’aquest geriàtric. Salut va haver d’assumir la gestió del centre quan es van disparar les morts. Durant aquestes diligèncie­s d’investigac­ió “s’han constatat greus defectes en la sectoritza­ció dels positius, en l’ús d’equips de protecció pels treballado­rs, en el tractament d’aliments, vestuari i residus i, molt especialme­nt, en l’assistènci­a sanitària als contagiats”, recull l’informe del fiscal.

Ara el pròxim que haurà de moure peça serà el jutjat perquè “aquesta instrucció permeti avançar en la determinac­ió de totes les possibles responsabi­litats”, s’apunta des de la Fiscalia de Lleida. Aquesta denúncia arriba dies després que Amnistia Internacio­nal critiqués que un 90% de les denúncies presentade­s contra residèncie­s a Espanya s’hagin arxivat. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain