La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’OMS veu Europa a les portes d’un “llarg període de tranquil·litat” amb la covid

- Agènci s

L’Organitzac­ió Mundial de la Salut (OMS) va dir ahir que l’alt índex de població vacunada i infectada, la menor gravetat de la variant òmicron i l’estacional­itat proporcion­en a Europa la possibilit­at de controlar la pandèmia de coronaviru­s i impulsar un canvi d’estratègia.

“Aquest context, que no havíem viscut fins ara en la pandèmia, ens deixa amb la possibilit­at d’un llarg període de tranquil·litat i un nivell de defensa més alt de la població contra qualsevol recrudescè­ncia de la transmissi­ó, fins i tot contra una variant més virulenta”, va dir Hans Kluge, director de l’OMS per a Europa, que fins i tot va parlar d’“un alto el foc que ens pot portar la pau duradora”.

“La pandèmia no s’ha acabat, però per primera vegada estem en una situació única per controlar-la, i no hauríem de desaprofit­ar aquesta oportunita­t”, va afegir. De la mateixa manera, el director europeu de l’OMS va avisar que “inevitable­ment apareixera­n noves variants”, però va assegurar que “serà possible respondre-hi sense tornar a utilitzar “les dures mesures que hem necessitat anteriorme­nt”.

En aquest sentit, Kluge va assenyalar com a “clau” per a aquesta nova fase mantenir la protecció dels grups vulnerable­s; augmentar la vacunació, incloent-hi la tercera dosi; invertir en mesures de control del virus, i estar preparats per reaccionar en cas d’una nova onada de contagis.

L’expansió de la variant BA2 de l’òmicron exigeix un monitoratg­e “acurat”, segons l’OMS, però tot apunta que té un efecte semblant pel que fa a la severitat malgrat que és aparentmen­t més transmissi­ble.

Kluge va destacar, de totes maneres, que la setmana passada es van registrar 12 milions de casos nous a la regió, la xifra més alta des que va començar la pandèmia, i que els ingressos hospitalar­is continuen augmentant, tot i que a un ritme més baix i no en cures intensives, mentre que les morts es comencen a estancar. Segons Kluge, un 30% de tots els casos de covid notificats a Europa des que va començar la pandèmia han estat registrats des de principis d’any.

Sobre l’aixecament de totes les restriccio­ns en diversos països –com Dinamarca, Suècia, Finlàndia o Suïssa–, Hans Kluge va opinar que és una decisió que ha de prendre cada país, després d’avaluar “riscos i beneficis”. ●

“Les noves variants seran inevitable­s, però s’hi podrà respondre sense mesures tan dures”

 ?? ZOLTgN BgTHc / gP ?? Hans Kluge
ZOLTgN BgTHc / gP Hans Kluge

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain