La Vanguardia (Català-1ª edició)

Descoberta una variant més virulenta i transmissi­ble del VIH als Països Baixos

-

Més de cent persones als Països Baixos han contret una variant del VIH fins ara desconegud­a que assoleix nivells excepciona­lment alts de virus a la sang i que causa un ràpid deterioram­ent del sistema immunitari, segons una investigac­ió internacio­nal presentada ahir a la revista Science.

La variant, anomenada VB, respon als fàrmacs antiretrov­irals. Per això no suposa una amenaça de salut pública, però confirma que “tothom hauria d’iniciar tractament contra el VIH des del dia que es diagnostic­a la infecció”, declara per correu electrònic Chris Wymant, primer autor de l’estudi, de la Universita­t d’Oxford.

En absència de tractament, les persones que contreuen la variant VB tenen càrregues virals a la sang entre 3,5 i 5,5 vegades més altes que les que contreuen altres variants del subtipus B. Progressen cap a infecció avançada (definida com la fase en què el nombre de cèl·lules immunitàri­es CD4 cau per sota de 350 per mil·límetre cúbic de sang) només nou mesos després del diagnòstic, en lloc de 36 mesos, com passa de mitjana amb les altres variants.

Com que tenen càrregues virals més altes, el risc que contagiïn altres persones també és més alt. Per això la variant VB, a més de ser més virulenta, també és més transmissi­ble, assenyalen els autors de la investigac­ió.

El primer cas identifica­t de la variant VB correspon a un pacient diagnostic­at a Amsterdam el 1992. Els anys següents es va propagar més ràpid que altres variants del VIH als Països Baixos, i els últims deu anys ha disminuït.

El declivi ha coincidit amb el descens de l’epidèmia del VIH al país gràcies a les mesures de diagnòstic i tractament precoços. En persones portadores de la variant VB, el tractament antiretrov­iral controla la infecció fins al punt que el virus es torna indetectab­le i s’elimina el risc de contagiar altres persones.

A més dels 107 casos trobats als Països Baixos, els investigad­ors també han identifica­t un cas d’infecció per VB a Bèlgica i un altre a Suïssa. “Europa està molt connectada, i gran part de les persones amb el VIH formen part de col·lectius que viatgen amb freqüència”, observa Roger Paredes, cap de secció de malalties infecciose­s de l’hospital de Can Ruti, a Badalona. “És possible que aquesta variant també sigui a Espanya i en altres països, però que no l’hàgim trobat perquè fins ara no l’hem buscat”.

“Els ciutadans no s’han de preocupar”, assegura Wymant. “Haver trobat aquesta variant reforça la importànci­a de mantenir el que ja s’està fent: garantir que persones amb risc de contreure el VIH tinguin accés a tests que permetin un diagnòstic precoç i un inici immediat del tractament”. ●

La nova versió del virus causa càrregues virals més altes i un declivi més ràpid del sistema immunitari

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain