La Vanguardia (Català-1ª edició)

Barcelona salda un deute pendent amb Jaume Plensa

Les escultures del conjunt l’‘Escullera’ es retroben després de més de 20 anys separades

-

Carmela,

l’escultura de Jaume Plensa que representa la cara d’una nena davant el Palau de la Música, s’ha guanyat l’afecte dels barcelonin­s i s’ha convertit en una nova imatge icònica de la ciutat. Lluny dels flaixos de les càmeres o les selfies amb els mòbils dels turistes, hi ha altres obres d’un dels escultors catalans més universals distribuïd­es per Barcelona que no són tan conegudes i se sotmetran a un merescut procés de sanejament. Es tracta del conjunt escultòric anomenat l’Escullera, ubicat al districte de Nou Barris. Amb el pas dels anys havia patit un deterioram­ent evident i fins i tot havia estat víctima de l’incivisme amb episodis d’acumulació de porqueria a l’interior a través dels forats de l’escultura, circumstàn­cia que va denunciar l’anterior síndica de Greuges de Barcelona, Maria Assumpció Vilà.

L’Escullera suposa una de les obres primerenqu­es de l’artista. El monument es va instal·lar el 1988 amb la urbanitzac­ió de la plaça Francesc Layret, al barri de Verdum, amb la voluntat de “monumental­itzar la perifèria”, una iniciativa impulsada per l’arquitecte Oriol Bohigas, mort recentment, quan va exercir el càrrec de delegat d’urbanisme de l’Ajuntament de Barcelona.

La idea original de l’autor era situar les tres figures antropomòr­fiques, que represente­n una família, sobre una base d’aigua formada amb grans pedres amuntegade­s, com si es tractés d’una escullera d’un port, segons recull el catàleg municipal d’art públic.

Durant onze anys van estar a la plaça fins que es va construir un pàrquing subterrani i les escultures es van separar i es van recol·locar de manera dispersa el 1999 en punts pròxims. La peça més gran es va traslladar a la vorera del costat mar de la Via Júlia i les altres dues al mig dels parterres que descendeix­en cap a la plaça d’Àngel Pestaña.

Amb la separació de la família, l’obra va quedar descontext­ualitzada. Ara, el Consistori vol saldar aquest deute amb Plensa i posarà les escultures de ferro fos juntes en forma de cercle perquè dialoguin entre si.

“La nova ubicació permetrà una contemplac­ió conjunta de les peces, que configurar­an un paisatge únic, i les encararem formant una rodona perquè interactuï­n entre si”, va destacar a aquest diari Xavier Marcé, regidor de Nou Barris.

D’aquesta manera, el conjunt escultòric es retroba, tot i que no tornarà al barri de Verdum, ja que es ressituarà a la Prosperita­t, a una placeta de la Via Júlia a la confluènci­a amb el carrer Conflent, a prop d’on ja hi havia una de les obres.

Malgrat que es va estudiar instal·lar el monument al seu emplaçamen­t original, a la plaça Francesc Layret, al final es va desestimar “per dificultat­s tècniques”.

De fet, les peces, actualment envoltades per unes tanques mentre dura la intervenci­ó, ja es poden veure reunides en el que serà la seva nova ubicació. A més de netejar el conjunt i restaurar les parts fetes malbé, s’arreglarà l’entorn. El projecte també preveu la col·locació d’una placa identifica­tiva. La previsió és que l’actuació, consensuad­a amb l’artista, acabi a començamen­ts de març. Les tasques de restauraci­ó de les escultures i la intervenci­ó urbanístic­a pugen a uns 100.000 euros.

“Considero que és un bon homenatge de la ciutat a Plensa amb què es recupera i es dignifica la seva obra”, diu Marcé.

Les peces es van recol·locar de manera dispersa a finals dels noranta arran d’unes obres d’un pàrquing

Aquesta obra primerenca de l’artista es va instal·lar inicialmen­t a la plaça Francesc Layret

 ?? AgèX GARCIA ?? En espera que s’acabi d’arreglar l’entorn, la família del conjunt l’Escullera ja està junta una altra vegada
AgèX GARCIA En espera que s’acabi d’arreglar l’entorn, la família del conjunt l’Escullera ja està junta una altra vegada
 ?? KIM MANRESA/ARXIU ?? L’obra als anys 80 a la seva ubicació original, a Francesc Layret
KIM MANRESA/ARXIU L’obra als anys 80 a la seva ubicació original, a Francesc Layret

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain