La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Urbana de Ciutat Vella es trasllada al carrer de les Tàpies

La policia reiterarà avui a la Junta la voluntat d’obrir grups d’atenció a les víctimes de violència masclista

-

La Guàrdia Urbana de Ciutat Vella abandonarà d’aquí uns mesos les icòniques dependènci­es al número 46 de la Rambla, que continuara­n sent un equipament policial, per instal·lar-se a la que serà la seva nova comissaria de districte, un edifici que era propietat del Consell Comarcal del Barcelonès, al carrer de les Tàpies, al cor del Raval, en procés de rehabilita­ció conforme a un nou model d’equipament policial. Serà la primera de les deu comissarie­s de la policia municipal que no tindrà calabossos, després de l’acord amb els Mossos d’Esquadra, que reben tots els detinguts de la ciutat a les Corts i on també treballa la Guàrdia Urbana.

L’intendent major en cap de la Guàrdia Urbana, Pedro Velázquez, arribarà avui a la Junta de Seguretat de Barcelona presidida per l’alcaldessa Ada Colau amb una carpeta plena de projectes. Alguns esperen la llum verda del Departamen­t d’Interior i dels Mossos d’Esquadra.

Els canvis en la direcció de la policia de la Generalita­t, les alteracion­s que ha provocat a tots els sectors la pandèmia i un canvi de cartera política al capdavant d’Interior són factors que, sumats, han anat endarrerin­t la signatura d’uns acords en què ara, segons totes les parts consultade­s, estan conformes.

Per començar, la Guàrdia Urbana recollirà denúncies a les seves dependènci­es més enllà de les que ja gestiona relacionad­es amb els delictes de furt. El projecte anunciat fa temps només espera que les dues direccions pactin la llista de delictes que els guàrdies urbans, després d’una formació concreta, puguin assumir. El sistema informàtic per connectar aquests ordinadors a les bases de dades de la policia catalana i recollir les denúncies amb les mateixes plantilles dels Mossos no és cap problema, asseguren les fonts consultade­s.

Però on la Guàrdia Urbana de Barcelona té més interès a arribar a acords amb els Mossos és en la creació de grups d’atenció a la víctima de violència masclista, els coneguts GAV, que ara estan gestionats únicament pels

Mossos. Avui dia, quan una víctima de violència masclista fa el pas d’anar a denunciar, si la comissaria més pròxima és de la Guàrdia Urbana, l’agent li ha d’indicar que vagi a una comissaria dels Mossos. La policia que lidera Velázquez, amb el suport del tinent d’alcalde Albert Batlle i l’impuls de la gerent de Seguretat, Maite Casado, i la seva segona, Maria Àngels Vila, es vol implicar de ple en un projecte que recentment van presentar al comissari Josep Maria Estela en una reunió amb l’alcaldessa i al qual els Mossos ja han mostrat el seu suport.

Al novembre la Guàrdia Urbana va presentar un programa pioner a Europa en què, mitjançant una guia d’indicadors de risc, les patrulles a peu de carrer

Mossos i Guàrdia Urbana pactaran la llista de delictes de què la policia local recollirà denúncies

podien interpreta­r situacions de perill silenciat. Des que es va posar en marxa, i malgrat que de moment només funciona en quatre districtes, el programa ja ha acompanyat 300 dones que no havien fet el pas de buscar ajuda però que vivien una situació vulnerable.

La Guàrdia Urbana reivindica­rà a la Junta de Seguretat la seva capacitat de ser la primera línia d’assistènci­a al ciutadà, que li permet d’obtenir una valuosa informació que després ofereix, per exemple, als Mossos per treballar en equip. És el model en les investigac­ions judicials funciona des de fa mesos i que ha permès, entre altres actuacions, recuperar cent pisos en un any que havien caigut en mans de màfies de tràfic de drogues.

Un altre dels projectes que avui es presentara­n a la Junta és el d’un nou mapa amb els espais de risc a la ciutat. Es tracta d’un estudi molt detallat que alerta de situacions d’alta conflictiv­itat en alguns punts de la ciutat, moltes de relacionad­es amb la convivènci­a a l’espai públic, i que planteja plans d’actuació concrets en cada cas. ■

 ?? ÀLNÉ ESPINOSA ?? Dependènci­es del carrer de les Tàpies del Raval que acolliran la Guàrdia Urbana d’aquí uns mesos
ÀLNÉ ESPINOSA Dependènci­es del carrer de les Tàpies del Raval que acolliran la Guàrdia Urbana d’aquí uns mesos

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain