La Vanguardia (Català-1ª edició)

Jordi Juan aposta pel periodisme de qualitat, constructi­u i en positiu

Trobada del director de ‘La Vanguardia’ amb subscripto­rs del diari

- REDACCIÓ

L’aposta pel periodisme “constructi­u i en clau positiva”, de no només limitar-se a dir el que va malament sinó aportar opinions i arguments per canviar aquesta realitat negativa, de donar pautes explicativ­es del que passa i per què passa i no limitar-se a recollir les opinions d’uns i d’altres, van ser alguns dels missatges més destacats llançats pel director de La Vanguardia, Jordi Juan, en una trobada amb subscripto­rs que va tenir lloc ahir a la Casa Seat de Barcelona.

La setmana que La Vanguardia commemora el 141è aniversari, el seu director va destacar la bona salut d’un diari amb una edició digital que ha estat líder a Espanya pràcticame­nt els dos últims anys i que el seu nombre de subscripto­rs, entre paper i digital, ja superava els 100.000 lectors. “La gent que abans llegia el web de franc ara ja s’ha acostumat a pagar-lo, però per això cal fer un periodisme de qualitat”.

Per a Jordi Juan, el periodisme viu un moment apassionan­t i no hi ha crisi perquè les fake news donen una gran oportunita­t “a les capçaleres de confiança i a les marques de reputació; la gent consulta Twitter i Facebook, però per informar-se bé va a les grans capçaleres com La Vanguardia”. Juan va basar el lideratge del diari en el fet d’haver sabut connectar sempre amb els lectors i la seguretat d’estar en mans d’una mateixa propietat, la família Godó, durant tants anys.

En aquest sentit, va destacar la importànci­a de l’edició en paper. “Cuidem molt el paper perquè entenem que la gent va al web perquè fem un diari de molta qualitat”. El diari en paper és líder de dilluns a dissabte, segons l’OJD. “Entenc el periodisme com un servei –va seguir–, ens agrada explicar què passa i com passa, i la interacció amb els lectors és fonamental. Podem aprendre molt d’ells”.

Va destacar la pluralitat de firmes que ofereix cada dia el diari. “De vegades hi ha articles d’opinió que contradiue­n l’editorial o el meu propi article, però això és bo; hi ha diaris que estan en trinxeres i tots els articles estan enfocats en una mateixa direcció. No és el nostre cas”.

Contestant a alguns subscripto­rs, va admetre que de vegades pot no coincidir amb alguns articulist­es que signen al diari, però que no recorda haver retirat mai un article. “De vegades ens en trobem algun de polèmic i complicat que sabem que l’endemà el diari aixecarà polseguera a Twitter, però preval la publicació”. Juan va insistir que la pluralitat, la innovació i el rigor són les tres grans caracterís­tiques de La Vanguardia.

A l’acte, moderat pel director adjunt Enric Sierra, els subscripto­rs van aprofitar per formular preguntes, des de quantes cartes als lectors es rebien diàriament (“més d’un centenar”), com es triaven els entrevista­ts de La Contra (“els periodiste­s d’aquesta secció són totalment autònoms”) o si es rebien pressions dels diferents governs. “De pressions n’hem tingut sempre, però no crec que siguem ni un diari governamen­tal ni antigovern­amental. Això sí, som un diari institucio­nal i d’ordre”, va asseverar. ●

Les ‘fake news’ donen una gran oportunita­t “a les capçaleres de confiança i les marques de reputació”

 ?? XAVIER CERVERA ?? Jordi Juan i Enric Sierra durant la trobada amb subscripto­rs celebrada ahir a la Casa Seat
XAVIER CERVERA Jordi Juan i Enric Sierra durant la trobada amb subscripto­rs celebrada ahir a la Casa Seat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain