La Vanguardia (Català-1ª edició)

‘Alt for Norge’

- Albert Montagut

Fa uns anys vaig tenir el privilegi de poder visitar el conglomera­t de mitjans noruec Schibsted. Editor del llegendari diari Aftenposte­n, del sensaciona­lista VG i el gratuït 20 minutos, Schibsted va ser una punta de llança en la convergènc­ia de les redaccions tradiciona­ls i digitals i en el desenvolup­ament de la tecnologia i de la innovació aplicades a la informació.

Schibsted, un grup editorial digne del país més ric i feliç del món, entén el mercat de la comunicaci­ó com un negoci i també com una eina per defensar la democràcia.

Vaig quedar impression­at amb Schibsted i, des d’aleshores, Noruega ha estat un país que m’ha interessat. Aquestes setmanes, com moltes altres persones, he estat seguint Atlantic crossing (Movistar), la sèrie que ens explica l’exili de la família reial noruega a Londres i Washington durant la invasió i ocupació de les tropes d’Adolfo Hitler. La sèrie és un must-see.

L’ocupació nazi de Noruega va ser duríssima i es va allargar del 1940 al 1945, i la família reial, malgrat l’exili, va saber mantenir l’esperança del seu poble en l’alliberame­nt. Atlantic crossing juga amb la possibilit­at que la princesa de Noruega Märtha va mantenir un història d’amor amb Franklin Delano Roosevelt durant l’exili, cosa que va causar el distanciam­ent del seu marit, el príncep Olav, que acabaria regnant, ja vidu, entre el 1957 i el 1991.

Atlantic crossing, interpreta­t en el seu paper estel·lar de la princesa Märtha per l’actriu sueca Sofia Helin ( The bridge),

s’afegeix a una llarga llista de pel·lícules que reflecteix­en aquell període en què Noruega va estar a punt de morir com a nació. Les joies cinematogr­àfiques bèl·liques noruegues són Ataque al amanecer, estrenada el 1942; Los héroes de Telemark (1965), amb Kirk Douglas; Max Manus (2008), la vida del gran heroi de la resistènci­a; la sèrie Operación Telemark (2015); La decisión del Rey (2016), i El duodécimo hombre (2017). No us les perdeu. Els noruecs van patir enormement l’envit de l’odi nazi i el govern titella de Vidkun Quisling. Era un país estratègic, productor d’aigua pesant, ric en minerals i vital geopolític­ament. Des de la pantalla, totes aquestes pel·lícules llancen un missatge poderós: la democràcia s’ha de defensar i són les persones, individual­ment, les que poden formar un exèrcit invencible davant els que posen en risc el nostre sistema de vida, la nostra convivènci­a i les nostres lleis. Alt for Norge. Tot per Noruega!

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain