La Vanguardia (Català-1ª edició)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra Núm 11441

HORITZONTA­LS 1 Mina. Oficina on abans anàvem a posar i treure diners i ara, cada cop més, només a tocar botons. 2 Manllevada. Hi tinc lloc, i no és l’exèrcit. Sofre.

3 Llarga durada al cos del polp. Distribuei­x cabals. Dolents. 4 Fam malbé les coses més boniques. Raig de roda radioactiu. Dea decapitada. 5 Predecesso­r efímer de l’euro. Fades. L’arbre que es pot empassar un tauró lletraferi­t. 6 Arribà al món en un Naixement de pessebre. Poden ser de policia o d’asseguranc­es. Nitrogen. 7 Est. Llescant el pa a l’entrada de la mina. El pecat capital que més ens encén. 8 Begui per oblidar el seu complex d’Èdip. Estranya i reiterada. Del dret és difús i del revés no et deixa anar. 9 Embruti parcialmen­t la taquígrafa. Arranjat. 10 La nota musical més iterativa. De l’os que afirma. Radiarà amb el centímetre a la mà. 11 Matèria explosiva molt sensible usada per a encendre la càrrega d’una barrinada. Reparteixe­n les racions de manera estricta. El metall més cobejat pels atletes olímpics. 12 A les portes de Badalona. Feres servir la vocal menys habitual. La tsarina treu el cap. Comença a multar tothom.

13 El pecat capital dels irlandesos. En un cert sentit, col·laborador habitual que no pertany a la plantilla. Fiord a la gallega.

14 Cavitat profunda per guardar-hi cereals. Maltractat.

VERTICALS 1 Produïm mal moral en algú. Et clavin una bona pallissa tot just obrir la porta de casa. 2 Fa la maleta cap a San Francisco. Rep les visites fent cabrioles amb la filla del seu fill. Ribes gens romàntique­s. 3 Nipó que no vocalitza. Sac gros on es posa la pasta d’oliva per portar-la a premsar. Que té cua per pujar a la seva moto de quatre rodes. 4 Teníeu la identitat del fill gran de la casa. Llaguts petits molt semblants als gussis. L’ham de l’alfabet.

5 Escassegem. Relativa a la ciutat. 6 Ensinistro cavalls mitjançant ginys domòtics. L’arc més acolorit. Dos obstacles a la francofoni­a. 7 Bossa anglesa que tots els cotxes omplen d’aire per seguretat. Fam. Ens ho empesquem de cap ni de nou. 8 As. Ensinistra­rà per a la feina. Costa escapçada.

9 Banc migpartit. Rucades. Talla quaranta que, fora de Roma, va molt més baldera.

10 La flor entre lliris que tots portem a la cartera en format rectangula­r. La base de la font. Bandegem deliberada­ment algú.

11 Mantingut surant a la superfície de l’aigua. Les fustes més nobles. Est. 12 El més mesquí i menyspreab­le. Freqüent. El ribonuclei­c. 13 Còpula. És mig cuiner. El prefix que ens retrotrau al passat. Dia sense albada. 14 Fer madurar. O vestit amb arnès o bastit amb tots els ets i uts.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain