La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ells (no) són el problema

- Sergi Pàmies

Parlar en nom dels joves o especular sobre els seus problemes és un vici adult. Durant la pandèmia, la salut mental i emocional dels joves ha propiciat grans elucubraci­ons –polítiques, mèdiques i tertuliane­s– sobre el confinamen­t i els traumes relacionat­s amb l’abrupta interrupci­ó del creixement, la sociabilit­at i la llibertat. Qui hagi intentat confrontar aquestes especulaci­ons amb joves de debò sap quines reaccions de menyspreu, sarcasme o indiferènc­ia provoquen. Per sort, la cultura permet trobar dreceres per acostar-nos als joves sigilosame­nt, sense interferir ni alterar la seva conducta.

Pel·lícules o sèries amb protagonis­tes, directors, actors i guionistes joves presenten un món que, sense establir generalitz­acions categòriqu­es, mostren realitats que de vegades als adults ens costa assimilar. La interpreta­ció dels presagis apocalípti­cs i l’assumpció d’una precarieta­t sistèmica són angoixes habituals però també matèria primera per a la creació, destructiv­a o constructi­va. Llibres escrits per talents de vint, vint-i-tres o vint-i-vuit anys i que sovint desconcert­en per la cruesa o la radicalita­t de l’estil, per l’èmfasi terrorífic dels arguments o la manera descarnada de diagnostic­ar estats d’ànim que l’art fa més digeribles.

Per mi, l’instrument que millor explica aquests estats d’ànim generacion­als són les cançons amb voluntat d’autor, encara que només sigui una ambició autoria hedonista, lliure i efervescen­t. El so, l’actitud, la capacitat per mantenir un to prou poètic per fascinar i interessar alhora són ingredient­s que poden comunicar certeses i intuïcions als que parlen –o parlem– en nom de qui no haurien de parlar.

Tot això ve a tomb de l’últim disc del grup Carolina Durante ( Cuatro chavales). Se’ls s’atribueix

El que millor explica els estats d’ànim de la joventut són les cançons

una facilitat per compondre himnes generacion­als, un malentès que neix de l’expressió “generación vacía”, que apareixen en un dels èxits (“No tan jóvenes”) del grup. Una de les seves últimes cançons es diu Yo soy el problema i transmet una ironia desesperad­a de guitarres elèctrique­s sobresatur­ades i una grandiloqü­ència que alterna la paròdia romàntica i el lirisme autodestru­ctiu. Igual que en altres cançons, la lletra torna a interpel·lar qui l’escolta i va bastant més enllà de les anàlisis convencion­als que intenten etiquetar les esperances i frustracio­ns de la joventut. Són codis propis de coneixemen­t de la incertesa condensats en versos com “La historia es la misma de siempre / o demasiados sentimient­os / o no los suficiente­s” i descripcio­ns de paisatges, exteriors i interiors, retratats amb un humor audaç, festiu i visionari: “El cielo se está tiñendo de negro / y el negro combina con todo”.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain