La Vanguardia (Català-1ª edició)

Buscar, descobrir i compartir música en directe

Ariel Rot i Kiko Veneno porten als escenaris el televisiu ‘Un país para escucharlo’ juntament amb músics locals

-

Una de les gires d’aquest any sens dubte més atractives de l’escena musical espanyola és la que arrenca avui a Madrid titulada Un país para escucharlo. Un periple de concerts conduït per Ariel Rot i Kiko Veneno amb el mateix nom del programa de televisió que el rocker argentí ha estat presentant durant tres anys. I amb la mateixa filosofia de base, és a dir, recórrer la geografia espanyola i donar a conèixer artistes locals a tall de radiografi­a.

En el cas d’aquest tour, que va tenir com a preàmbul l’actuació que van oferir el mes passat al festival Actual de Logronyo, el plantejame­nt de sortida és clar: la meitat del repertori està compost per temes referencia­ls dels dos músics, i s’hi afegeixen les cançons que aportaran els músics i les bandes convidades a cada una de les parades que faci l’insòlit duo. Duo que estarà acompanyat per una banda de músics proposats per tots dos.

Aquesta radiografi­a musical de cada una de les zones on es parava l’esmentat programa televisiu va tenir precisamen­t com a primer convidat local Kiko Veneno. I allà va néixer la química entre el que havia estat peça angular de Tequila i Los Rodríguez i un dels artistes fonamental­s de la musica popular espanyola de gairebé mig segle. Ariel Rot buscava per a l’arrencada del programa algú fora de l’àmbit rocker, “perquè és molt endogàmic”. I afegeix: “La decisió última va ser de la productora del programa, però va ser tremendame­nt encertada; tant que després me la vaig apropiar i al final a qui li vaig proposar aquesta aventura va ser a ell. Perquè en Kiko és emblemàtic, té una mirada molt personal, parla molt bé i va ser un gran amfitrió en aquell baptisme”. I l’autor de Volando voy replica:

“Aquell programa va ser la nostra primera experiènci­a com a presentado­rs de televisió, i per a mi va ser menys traumàtic del que creia”.

El que sonarà avui al Teatro Circo Price de Madrid (i el 2 d’abril a la sala Barts, dins del festival Guitar Bcn) és una cosa mutant. Rot s’explica: “Hem creat un repertori de temes dels dos que ve a ser un 60% del xou. És com un repertori comú a què estem donant una nova vida i una nova estètica, perquè aquelles cançons tocades pels músics que ha portat cadascun de nosaltres es transforme­n estèticame­nt en una cosa nova”. I després hi ha el que aporten els convidats, els noms dels quals es mantindran sempre en escrupolós silenci per no restar emoció. Diu Veneno que “les possibilit­ats són múltiples, i fins i tot en alguns casos els convidats faran coses entre ells”.

El capítol dels convidats còmplices és, doncs, clau. A Logronyo, entre d’altres, s’hi van apuntar Fetén i Rozalén. “L’elecció depèn de nosaltres dos. Hi ha un criteri general que és el de donar a conèixer les escenes locals, i després un de més personalit­zat, en què utilitzem les afinitats i amistats que tenim l’Ariel i jo, per portar a l’escenari aquella proximitat artística i estètica. En algun cas també descobrire­m coses que són poc conegudes fins i tot per a nosaltres però que ens agraden i

La gira, que arrenca avui a Madrid, arribarà a la sala Barts el 2 d’abril dins del festival Guitar Bcn

que entenem que val la pena presentar”. I afegeix Ariel Rot que “a priori no hi ha complexos pel que fa a estils i edats, però sí pel que fa a la qualitat, i que tinguin a veure amb el plantejame­nt general, que no es vegi una cosa forçada”,

L’objectiu el tenen clar: “Volem difondre, potenciar la musica d’allà on siguem. I volem, a més que la gent surti somrient dels nostres concerts, que es vegi la vitalitat i creativita­t musical que hi ha en aquest país”. No han posat termini a la gira perquè, segons diuen: “Espanya és molt gran i si hi ha bona acollida anirem fins a l’últim racó”. ●

 ?? JERO ÁLVAREZ ?? Ariel Rot i Kiko Veneno
JERO ÁLVAREZ Ariel Rot i Kiko Veneno

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain