La Vanguardia (Català-1ª edició)

Patiments compartits

- JORDI BATLLE CAMINAL

Tres mesos després de l’estrena de La ruleta de la fortuna y la fantasía, arriba a les sales l’altra pel·lícula de Ryûsuke Hamaguchi datada del 2021 per certificar que, efectivame­nt, som davant d’una de les veus creatives més potents del cinema actual. Drive my car ja ha recol·lectat més de mig centenar de premis, entre els quals el Globus d’Or a la millor pel·lícula estrangera, i és més que probable que als Oscar accedeixi a la mateixa categoria i torni a guanyar. Inspirada en un relat de Haruki Murakami, la pel·lícula dura gairebé tres hores, justificad­íssimes perquè, a més de bandejar de soca-rel qualsevol indici de badall, són necessàrie­s per anar macerant els personatge­s i el seu món interior; que la pel·lícula es pren amb calma el seu temps narratiu ho demostra el fet que els crèdits no apareixen fins més o menys el minut 40.

De cop i volta, Hamaguchi ens recorda la importànci­a (i la vigència) d’aquest cinema modern que van emblematit­zar Antonioni o Bergman, perquè la seva proposta és la mateixa: l’escrutini a fons d’uns éssers que pateixen molt. El protagonis­ta és un director de teatre que acaba d’enviudar. Havíem vist l’estreta relació que mantenia amb la seva dona (personatge fascinant creant històries orals) i el paper crucial que tenia en la seva feina, ja que li gravava els textos de les obres per representa­r perquè els repassés durant els trajectes en cotxe. L’enregistra­ment dels diàlegs de l’Oncle Vània de Txékhov i els assajos amb un grup d’actors de diferents nacionalit­ats seran decisius per al desenvolup­ament de la trama, així com les noves relacions del protagonis­ta amb un actor tan sensible com enigmàtic (i capaç de dur a terme un acte de violència extrema, que intuïm abans de coneixe’l gràcies a un ús magistral del fora de camp) i amb la jove xofer que li han imposat, una criatura tan trencada per dins com ell.

Drive my car parla del buit sentimenta­l, del dolor i dels patiments compartits. I del refugi i caràcter terapèutic de l’art. La permanent serenitat de la posada en escena potser és l’encert més rodó, però també detalls preciosos: la delicadesa del llenguatge dels signes o el pla, dolç i poètic, de dues mans i dues cigarretes emergint del cotxe silenciosa­ment. ●

 ?? LV ?? Fotograma de la pel·lícula Drive my car
LV Fotograma de la pel·lícula Drive my car

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain