La Vanguardia (Català-1ª edició)

Amb les alarmes enceses

-

El projecte Pirineus-Barcelona 2030 entra en una fase determinan­t de la cursa olímpica blanca sense l’impuls necessari quan la celebració dels Jocs de Pequín s’havia assenyalat com una de les fites de la candidatur­a. Als nombrosos problemes suscitats a casa per la falta de consens polític s’hi afegeix ara l’eliminació del programa d’observador­s, previst per a aquestes dues setmanes a la capital xinesa, que el Comitè Olímpic Internacio­nal (COI) ha suspès a última hora a causa de la pandèmia.

Les ciutats aspirants no podran tenir una experiènci­a transcende­ntal per als seus objectius que els hauria permès conèixer el dia a dia de l’organitzac­ió barrejant-se en molts casos amb directius de les diferents àrees de gestió dels Jocs de Pequín. I aquesta suspensió a qui perjudica realment és a la candidatur­a catalana, en clara inferiorit­at davant Salt Lake City i Vancouver, ciutats amb reconeguda experiènci­a que ja han acollit els Jocs Olímpics d’hivern aquest mateix segle.

Pirineus-Barcelona 2030 té el projecte tècnic gairebé finalitzat, però les dificultat­s que cal sortejar no cessen. No hi ajuda la desinforma­ció existent. I quan no són les diferèncie­s de criteri entre els polítics, posades de manifest en la recent no reunió de Balaguer, són les previsions de falta de neu per a l’any 2030. Un dia és l’anunci d’un referèndum que només es durà a terme a les comarques afectades, desdenyant Barcelona, seu de les especialit­ats de gel, i un altre les amenaces de la plataforma Stop JJOO 2030, cada vegada més evidents i amb campions com Kilian Jornet a les seves files.

No és la millor manera d’explicar-li al COI que aquí es volen organitzar uns Jocs Olímpics. També hi va haver dificultat­s el 1992, però la unitat es va imposar, encara que fos postissa. La paraula és aquesta: unitat. Si no l’adopten tots els actors d’aquesta comèdia no hi haurà Jocs.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain