La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’Athletic tomba el Madrid

- CARLOS NOVO E L S Q UA R TS D E F I N A L

A la quarta l’Athletic va poder derrotar el Reial Madrid, i en un San Mamés convertit en una caldera va aconseguir el passi a les semifinals de la Copa del Rei, en què també hi ha el Rayo Vallecano, el València i el Betis.

L’Athletic va ser un just classifica­t. Si en el futbol l’actitud sol ser un factor decisiu, l’equip de Marcelino hi va posar més ganes i en tot moment va estar determinat a buscar la victòria, com si aquesta fos la seva competició. De fet, ho és. Ve d’eliminar el Barcelona i va ser el perdedor a les dues últimes finals, la passada contra el mateix Barça i abans contra els seus veïns de la Reial Societat.

Al Madrid l’eliminatòr­ia se li va posar des del principi molt en contra. Al seu tradiciona­l desinterès per la Copa s’hi van anar afegint nous inconvenie­nts. La data no li va ajudar gens, amb els quatre brasilers ahir titulara arribats a Madrid dimecres a la tarda després d’un periple de 21.500 quilòmetre­s. El cop de gràcia va ser l’absència de Benzema, com va dir Marcelino, el millor futbolista de la Lliga, que no va volar a Bilbao per precaució per no arriscarse a un lesió més greu de la que té als isquiotibi­als.

L’onze que va presentar Ancelotti a San Mamés retrata molt clarament la deficiènci­a de la plantilla. L’italià va preferir jugar amb Rodrygo i Vinícius, malgrat el jet-lag i la fatiga que arrossegav­en abans que confiar en Bale, inèdit des del 28 d’agost, o Hazard, salvador de l’anterior eliminatòr­ia contra l’Elx per a sorpresa de tothom.

Més clamorosa va ser la falta d’un nou en el dibuix de l’equip. Jovic es va quedar a la banqueta i de fals nou va sortir d’entrada Asensio, amb la missió d’ajudar al mig del camp, però el mallorquí va ser una ombra que va passar inadvertid­a.

Contra un Madrid que feia la sensació de dedicar-se només a defensar, l’Athletic va agafar els comandamen­ts de seguida i va collar amb un plantejame­nt molt ofensiu de Marcelino, amb els dos Williams al camp, Nico a una banda i Iñaki acompanyat de Raúl García a dalt, el de La Rioja amb les ànsies que el caracterit­zen quan té als blancs al davant.

Durant la primera part la pilota va ser gairebé monopoli de l’Athletic, perquè entre Dani García i Vesga van empènyer el Madrid cap a la seva àrea. Quan en els d’Ancelotti Kroos i Modric no entren en joc, l’equip se’n ressent. Si a més falta la referència de Benzema a dalt i Vinícius no se’n va de ningú perquè no té espurna en la correguda, el Madrid es limita a sobreviure, que va ser el que va passar.

El desplegame­nt físic de l’Athletic no va tenir premi en el primer temps perquè fins i tot en els mals moments el sistema defensiu dels blancs és molt consistent, fins i tot quan, com ahir, Alaba ha de jugar per l’esquerra i Nacho de segon central.

Per bé que l’Athletic va atacar molt, Courtois només va haver d’intervenir una vegada amb gran encert en el primer temps en una rematada de Dani García més forta que no pas col·locada, un primer acte en què l’Athletic va acabar patint la lesió del petit dels Williams.

L’arrencada de la segona part no va variar el guió del partit ni la poca eficàcia de l’Athletic, incapaç de trobar una escletxa a l’entramat defensiu del Madrid. Al minut 15 Ancelotti es va atipar de Vinícius, però es va oblidar d’Eden Hazard i va donar sortida a Isco per reforçar el mig del camp.

Amb l’entrada d’Isco el partit es va anivellar una mica, també perquè l’Athletic va començar a notar el cansament. Al 80 Casemiro va tenir una ocasió però va fer un misto i l’Athletic es va salvar.

El partit va entrar en una fase d’imprecisio­ns, i després de dos errors a la sortida de la pilota l’Athletic va trobar el gol en una rematada de Berenguer. Encara va fallar Isco una bona ocasió que hauria portat el partit a la pròrroga. L’Athletic no guanyava el Madrid a San Mamés des del 2015. Una victòria que val una semifinal. ■

El Madrid va fer un plantejame­nt molt defensiu i no va crear perill fins a l’últim quart d’hora

L’Athletic va ser més ambiciós, va atresorar molta més pilota i sempre va estar més a prop de la victòria

 ?? CESAR MANSO / AFP ?? Muniain es disposa a felicitar Berenguer després del gol del triomf, en presència d’un afligit Courtois
CESAR MANSO / AFP Muniain es disposa a felicitar Berenguer després del gol del triomf, en presència d’un afligit Courtois

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain