La Vanguardia (Català-1ª edició)

Tissy Bartomeu, pionera de l’esquí

Musa de Josep Carner, va ignorar les crítiques i va popularitz­ar els esports d’hivern

- XAVIER G. LUQUE

Va ser el 1911 quan la secció de Muntanya del Centre Excursioni­sta de Catalunya (CEC) va organitzar la primera competició femenina d’esquí i molt aviat, entre cognoms de ressonànci­es nòrdiques o centreeuro­pees com Eva Illing, va destacar Teresa Bartomeu i Granell, nascuda a Reus el 22 de desembre del 1889, una intrèpida jove, pionera de l’esquí català.

Coneguda com la rossa Tissy, Teresa Bartomeu competia en proves de velocitat, tant individual­ment com en parelles mixtes, però també s’atrevia amb descensos de luge, com glossava la revista Stadium el febrer del 1917: “A les pistes de la Font Nova [a Camprodon] els virtuosos del patí de fusta han realitzat veritables proeses, i no han estat només sportsmen els que han saltat pel trampolí després de veloç cursa.

Una noia encantador­a, Teresa Bartomeu, intrèpidam­ent ha volgut provar el que molts homes porucs no s’han atrevit a fer. Serenament, de parella amb Dorph, s’ha llançat a l’espai, tocant terra meravellos­ament. Hurra!”

Tissy era de pell molt clara i va ser objecte d’amor platònic de Josep Carner. Es van conèixer el 1907 a la Garriga, on el Príncep dels Poetes descansava després de travessar el Montseny i ella passava l’estiu a casa de la seva amiga Pilar Sunyol, filla gran de l’advocat i polític Ildefons Sunyol, president de l’Ateneu Barcelonès i fundador de la Lliga, a més d’oncle de Josep Sunyol, el president del FC Barcelona afusellat l’agost del 1936.

A Les dames de Josep Carner, de Jaume Medina, es recullen els poemes que va dedicar a les dues joves: L’amiga blanca m’ha encisat, també la bruna; jo só una mica enamorat de cadascuna.

Mentre jugava amb dues baralles, Carner escrivia: “Entre prendre banys, escoltar Sunyol, asseure’m en el bosc de la senyora Narcisa i veure Tissy cap al capvespre ens passem la vida”. Un altre poema, datat el 24 de setembre del 1907,

Els i!i"is #$ l%$s&'(. Teresa Bartomeu, en una imatge presa a Ribes de Freser el 1917 porta per títol A Tissy Bartomeu: Perquè un diumenge, a sol ponent us acostàveu blanament sobre l’herbei de lleus colors, finat el ball, entre un plaent estol d’amigues bellugós, amor, amor, sóc amorós de vós.

“Ha volgut provar el que molts homes porucs no s’han atrevit a fer” (‘Stadium’, 1917)

En les competicio­ns organitzad­es a partir de l’hivern del 1917 a Ribes de Freser i a Camprodon, el nom de Teresa Bartomeu apareix sovint en primera posició o en segon lloc a poca distància de la guanyadora. El seu triomf a la Copa del CEC va ser especialme­nt comentat.

A més, com explica Andreu Pujol del Pozo a la publicació digital del Centre de Lectura de Reus, Tissy va ser una decidida divulgador­a de l’esquí, col·laborant amb el CEC i amb la Federació Internacio­nal de les Societats Pirinenque­s “malgrat les crítiques, que li recriminav­en esquiar amb faldilla o amb pantalons”.

El 1920 va contreure matrimoni amb el doctor en Medicina Francesc Carreras Verdaguer, especialit­zat en obstetríci­a, fill d’un metge internista i descendent de la família propietàri­a de la llibreria Verdaguer, centre cultural de la Rambla de Barcelona ja desaparegu­t. L’ambient mèdic i musical va formar part els següents anys de la vida de Tissy Bartomeu, ja que el seu cunyat, Antoni Carreras Verdaguer, també metge i en aquest cas destacat dermatòleg, estava casat amb Natàlia Granados, filla del cèlebre compositor Enric Granados. Teresa Bartomeu, pionera i impulsora de l’esquí entre les dones més enllà de crítiques i censures, va morir a Barcelona als 79 anys, el 20 d’agost del 1969.

El 2019, en complir-se 50 anys de la seva mort, va ser inclosa a la relació de commemorac­ions anuals de la Generalita­t, però sense actes d’especial rellevànci­a pública que permetessi­n rescatar la seva figura. ■

 ?? CENTRE DE LECTURA DE REUS ??
CENTRE DE LECTURA DE REUS
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain