La Vanguardia (Català-1ª edició)

El preu de la gasolina bat el seu rècord i s’enfila fins a gairebé 1,54 euros el litre

-

Nou maldecap per als consumidor­s enmig d’una inflació disparada, en particular per als que depenen del vehicle per desenvolup­ar la seva activitat. La gasolina ha arribat aquesta setmana a un màxim històric, trencant els rècords que va assolir fa una dècada, el setembre del 2012, segons el Butlletí Petrolier de la Unió Europea publicat ahir.

La gasolina s’ha enfilat fins als 1,538 euros, un 1,18% més cara que fa tot just una setmana, i supera la cota d’1,522 euros que havia assolit en la seva xifra més elevada. El gasoil també segueix aquesta tendència alcista. S’ha encarit un 1,35%, fins als 1,422 euros. En el seu cas no es baten rècords, però és molt a prop dels 1,444 que va registrar el setembre del 2012.

D’aquesta manera, Espanya és el país de la Unió Europea on més va apujar el preu de la benzina el 2021, amb una escalada de 26 cèntims per litre, segons les dades del Geoportal del Ministeri per a la Transició Ecològica. El resultat és que, a l’hora de proveir-se d’un dipòsit mitjà de gasolina de 55 litres, es gasten 84,59 euros, més de 17 euros més que fa un any, el 25% per sobre en termes comparatiu­s. En el cas del gasoil la variació és encara més gran, cal gratar-se la butxaca un 28,3% més que fa un any.

Per què es baten aquests rècords? Els carburants mantenen una escalada des de l’any passat, quan el preu del petroli, que marca en part el de la matèria primera, va començar a disparar-se. Els darrers 12 mesos ha augmentat un 50% i recentment ha superat la cota dels 90 dòlars el barril per primera vegada des del 2014.

Tot i això, es dóna la paradoxa que el barril de referència costa ara 30 dòlars menys que quan el preu dels carburants va registrar l’anterior màxim. Això es deu al fet que la major

part del cost en proveir-se a la benzinera no s’ha de buscar en el preu de la matèria primera, sinó en els impostos, que s’emporten prop de la meitat. Al voltant d’un 12% és el cost de la logística i la comerciali­tzació i sobre el 2% el marge brut del majorista. El cost de la matèria primera sobre el preu final ve a representa­r un 36% del total, segons dades de l’Associació Espanyola d’Operadors de Productes Petrolífer­s.

Malgrat això i que també hi ha una tributació autonòmica, a

Espanya la càrrega fiscal és menor que en altres països europeus, la qual cosa es tradueix en un preu més baix: la mitjana a l’eurozona és d’1,745 euros el litre per a la gasolina i 1,606 euros per al dièsel. Els països amb la gasolina més cara d’Europa continuen sent els Països Baixos (2,01 euros), Finlàndia (1,89 euros) i Dinamarca (1,86 euros), mentre que el gasoil amb el preu més elevat es troba a Suècia, amb un preu de 2,035 euros, seguit novament de Finlàndia (1,81 euros) i els Països Baixos (1,72 euros). A l’altra banda pel que fa als preus dels combustibl­es a Europa, el país amb la gasolina i el gasoil més barats és Bulgària (1,24 i 1,27 euros, respectiva­ment). ●

Espanya és el país de la Unió Europea on més va pujar la benzina el 2021: 26 cèntims per litre

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain