La Vanguardia (Català-1ª edició)

El turisme demana un IVA reduït per impulsar el negoci de congressos

-

Els empresaris agrupats a la Taula del Turisme d’Espanya van sol·licitar ahir al Govern central que s’apliqui un IVA reduït durant un termini de temps delimitat per impulsar la recuperaci­ó del turisme de congressos, reunions, incentius, convencion­s i exhibicion­s, conegut al sector com a turisme mice.

El sector confia que a partir de la Setmana Santa del 2022 s’iniciï una recuperaci­ó amb una intensitat similar a la que es va registrar durant l’estiu i la tardor del 2021, però que es va veure frenada per l’onada d’òmicron. “Si no passa res greu, a partir d’abril-maig fins al final d’any, Espanya podrà recuperar-se de les pèrdues, que el 2020 van ser del 70% respecte al 2019 i el 2021 del 50%.” És a dir, es preveu passar dels 31 milions que van arribar aquest últim any a uns 62 milions. No serien els 83 del 2019 però sí un gran impuls”, va reconèixer ahir Juan Molas, president de la Taula del Turisme durant la presentaci­ó d’un estudi sobre la realitat del sector realitzat en col·laboració amb ObservaTur.

En l’estudi es recull que l’optimisme dels empresaris de cara al 2022 es basa en una bona evolució del turisme vacacional tant internacio­nal com espanyol, però que no arriba amb la mateixa intensitat al de negocis, fires i congressos. “Fitur ha estat un impuls. Una demostraci­ó que es poden realitzar esdevenime­nts de forma segura. Però cal fer més”, sol·licita Molas.

Aquesta és la demanda que traslladen al Govern central, que impulsi la destinació Espanya com a atractiu del turisme de congressos “no amb campanyes de màrqueting, sinó amb una campanya de promoció que transmeti mesures concretes que puguin incentivar una companyia a triar aquest país com la destinació preferida per a la seva convenció”, va assegurar.

Els empresaris reconeixen que la marca Espanya com a destinació turística ha sortit “menys perjudicad­a del que semblava al principi de la crisi”. Per això apunten que és el moment d’actuar per donar aquell impuls als subsectors que encara no s’han afegit a l’onada de la recuperaci­ó. “Juntament amb el turisme de negocis caldria incentivar també el turisme de golf o el nàutic i sectors com els vehicles de lloguer, per als que un IVA reduït per un període limitat de temps seria un impuls important”, va assegurar Juan Molas.

No és l’única reclamació que fan a l’Executiu. Els empresaris del sector turístic també reclamen que s’ampliïn els ERTO. Asseguren que encara hi ha uns 105.000 empleats sota aquesta figura i subsectors molt afectats. “El 30% dels autocars encara no han sortit dels garatges des de març del 2020”, expliquen.

La darrera pròrroga dels ERTO acaba el 28 de febrer i el sector reclama la seva ampliació, almenys, fins al juny, quan comenci la temporada d’estiu.

Els integrants de la Taula del Turisme consideren igualment que els fons europeus Next Generation poden ser

Els empresaris confien a duplicar el 2022 la xifra de turistes internacio­nals i arribar als 62 milions

una gran oportunita­t per al sector, encara que sol·liciten la participac­ió activa dels diferents àmbits turístics per definir-los amb certesa.

Molas va manifestar el seu temor que no passi amb els fons europeus el mateix que amb el de suport a la solvència d’empreses estratègiq­ues gestionat per la Societat Estatal de Participac­ions Industrial­s (SEPI). Dels 10.000 milions d’euros de dotació del fons per a empreses que ho sol·licitin i que compleixin amb les condicions que s’exigeixen, se n’ha adjudicat només 5.500 milions. “No hi ha cap explicació de per què no s’han adjudicat els 4.500 milions d’euros restants”, va lamentar Molas. ■

 ?? E       FTE    O ?? Fitur, model per a pròximes trobades
E FTE O Fitur, model per a pròximes trobades

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain