La Vanguardia (Català-1ª edició)

La construcci­ó d’habitatge recupera el ritme precovid

La pandèmia impulsa la rehabilita­ció de finques, en màxims

-

La construcci­ó d’habitatge torna a agafar velocitat tot i l’alça dels costos de construcci­ó i els retards en el lliurament de materials que pateix el sector. Després de la caiguda del 2020, les obres per edificar tant habitatge com un altre tipus d’immobles no residencia­ls han recuperat ritme i assoleixen el nivell d’activitat previ a la pandèmia. Les dades recollides pels Col·legis d’Arquitecte­s indiquen que el 2021 es van visar un total de 107.518 nous habitatges, una xifra una mica superior a la del 2019 (106.040) i un 22,67% per sobre del 2020. La superfície també s’ha incrementa­t en una proporció semblant.

L’impuls es dona en gairebé totes les comunitats autònomes, encara que hi ha excepcions. Catalunya, Madrid, la Comunitat Valenciana, les Canàries i Navarra encara no han assolit el nombre de visats d’habitatge nou precrisi. Tot i així, la tendència també és de “recuperaci­ó”, subratlla Marta VallLloser­a, presidenta en funcions del Consell Superior dels Col·legis d’Arquitecte­s d’Espanya, que ahir va presentar aquestes dades. “Les dades de visat en aquestes comunitats autònomes mostren xifres a l’alça des del segon trimestre del 2021 davant el període previ, en què eren inferiors”, afegeix. Amb les dades actuals, continua, “s’aprecia que la recuperaci­ó s’està consolidan­t”.

En l’altre costat, hi ha les comunitats de Castella i Lleó, Castella-la Manxa, Andalusia o Extremadur­a, amb un augment notable de la superfície d’obra nova residencia­l.

L’avenç més gran, però, s’ha produït en les obres per rehabilita­r habitatges. Els visats superen amb escreix els del 2019. Aquell any es van rehabilita­r un total de 25.554 habitatges, mentre que el 2021 es va incrementa­r fins als 30.417 habitatges. La superfície visada va créixer així mateix un 11,44%.

L’experiènci­a viscuda durant la pandèmia, especialme­nt durant el confinamen­t i les posteriors restriccio­ns en l’activitat social, expliquen aquest increment de la rehabilita­ció d’habitatge, afirma Vall-Llosera. “Després del confinamen­t es percep que les famílies posen en relleu l’espai que habiten i el volen millorar. La pandèmia va mostrar les mancances dels seus habitatges i ara veuen oportunita­t de millorar-les”, explica.

Els pisos sense espais oberts, sense balcó, amb poca il·luminació natural o mal distribuït­s van ressaltar com a habitatges poc agradables per passar temps a casa. Molts espanyols es van adonar llavors de com d’incòmodes resultaven les seves cases, per això una de les caracterís­tiques més sol·licitades a l’hora de comprar o llogar habitatge ara és la de comptar amb espais exteriors –balcó, terrassa, jardí...– i llum natural.

Segons les dades dels Col·legis d’Arquitecte­s, la major part de rehabilita­cions són de caràcter integral, encara que també perceben un creixement lent però sostingut de la rehabilita­ció parcial.

L’aposta per rehabilita­r habitatges que han quedat obsolets per algun motiu és homogeni a tot Espanya, a excepció de la Comunitat de Madrid, on la superfície visada el 2021 cau un 14,47% respecte al 2019. En canvi, a la Comunitat Valenciana creix un 460%, a Castella-la Manxa un 246% i a Aragó un 238%. A Catalunya l’increment és del 13,23%.

El sector té recorregut perquè, insisteixe­n els Col·legis d’Arquitecte­s, a Espanya queda una gran quantitat d’habitatge que necessita “una actualitza­ció urgent”. El gruix dels 25,7 milions d’habitatges necessiten una renovació “per donar resposta a les demandes dels seus usuaris en matèria d’accessibil­itat, funcionali­tat, eficiència energètica i accés a un habitatge digne i adequat”.

Els Fons Next Generation, una part dels quals es destinarà a la rehabilita­ció d’habitatges, marcaran un abans i un després, consideren els arquitecte­s. ■

El gruix dels 25,7 milions de pisos i cases necessiten una “renovació urgent”, alerten els arquitecte­s

 ?? NE/FOD /F/OD   D    O O ?? L’edificació de pisos torna a xifres prepandèmi­a
NE/FOD /F/OD D O O L’edificació de pisos torna a xifres prepandèmi­a

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain