La Vanguardia (Català-1ª edició)

BBVA tanca l’any amb 4.653 milions de beneficis, el triple que el 2020

Torres veu menys probables les fusions tradiciona­ls per l’auge del model digital

- EDUARDO MAGALLÓN TaOMASILa

El BBVA va aconseguir l’any passat superar els resultats de l’exercici de la pandèmia obtenint un resultat de 4.653 milions d’euros, el triple que el 2020, quan els comptes van ser afectats per les provisions. Aquestes xifres inclouen els efectes extraordin­aris de la venda del negoci als Estats Units (amb una aportació positiva de 280 milions) i pels costos de la reestructu­ració de personal (amb una aportació negativa de 696 milions). Sense aquests efectes, el benefici recurrent és de 5.069 milions.

En una roda de premsa telemàtica, el president del banc, Carlos Torres, va dir que aquests resultats anuals recurrents són els més alts dels últims deu anys. El mercat que més va contribuir al resultat va ser el mexicà, que va aportar 2.568 milions, i després l’espanyol, que hi va contribuir amb 1.581 milions. Turquia –on s’ha reforçat el banc– va aportar 740 milions.

El BBVA va optar per atorgar un dividend addicional de 23 cèntims en efectiu i dur a terme un segon i últim tram del programa de recompra d’accions per un import màxim de 2.000 milions d’euros. La retribució a l’accionista és de més del 40%.

Malgrat els bons resultats, les accions del banc van caure en borsa més d’un 2%. Torres va indicar que “és difícil sempre interpreta­r per què passen aquestes coses”. El president va afegir que l’important és analitzar l’evolució a llarg termini.

Entrant al detall del resultat, el marge d’interessos va créixer el 0,6%, fins als 14.686 milions. Les comissions van augmentar un 15,6%, fins als 4.765 milions d’euros. L’entitat va subratllar l’esforç que ha fet per captar nous clients, firmant el seu rècord el 2021 –8,7 milions– per acostar-se als 81,7 milions de clients. En la conferènci­a amb analistes, el banc va dir que no s’alliberara­n les provisions dotades pel coronaviru­s a Espanya fins que se sàpiga l’evolució dels crèdits amb aval de l’ICO.

En relació amb l’exclusió financera, Torres va manifestar que “hi ha una iniciativa en marxa de l’AEB i formarem part del pla que es vagi desenvolup­ant”. En tot cas, el president va dir que sempre hi ha mesures addicional­s que es poden prendre per millorar la situació del col·lectiu de gent gran o el que té dificultat­s d’accés als serveis.

Després dels ajustos d’oficines i de treballado­rs, Torres va descartar més tancaments a Espanya. El conseller delegat, Onur Genç, que va participar en la roda de premsa des de casa seva perquè està confinat, va dir que aproximada­ment el 25% de les 480 sucursals que el banc va tancar en el marc de l’expedient de regulació d’ocupació (ERO) s’ubicava en llocs que no disposaven d’una sucursal tan pròxima com els hauria agradat. D’aquestes, un total de 125 ja estan cobertes per agents. “Hem augmentat la capacitat de gestió remota significat­ivament els últims anys”, va assegurar Genç.

Sobre operacions corporativ­es després del fiasco de la del Banc Sabadell de fa més d’un any, Torres va dir que “la digitalitz­ació fa menys probable, crec jo, que hi hagi operacions tradi

El banc participar­à en el pla de l’AEB de lluita contra l’exclusió financera a Espanya

cionals, no només del BBVA, sinó en general”. Va posar l’exemple de creixement a Itàlia, on competeixe­n només en digital.

Pel que fa a l’evolució de l’economia espanyola, el conseller delegat del BBVA va declarar que treballen en un escenari en què no hi hauria canvis amb l’Euribor aquest any.

Sobre el cas Villarejo, el president va reflexiona­r que seria bo que es tanqués la instrucció i que no hi hagués més pròrrogues. “Voldríem que no hi hagués més pròrrogues. És molt carregós, i crec que les diligèncie­s es poden donar en aquests sis mesos”, va afegir. ■

 ?? TT A / EP ?? El president del BBVA, Carlos Torres
TT A / EP El president del BBVA, Carlos Torres

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain