La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sis de cada 10 llocs de treball creats en la covid eren del sector públic

La Cambra confia que el nivell prepandèmi­a es recuperi aquest any

-

Sis de cada deu llocs de treball creats a Catalunya durant els anys de la pandèmia 2020 i 2021 van ser al sector públic. Aquest biaix cap a les administra­cions és el que explica en part per què s’ha recuperat el nivell d’ocupació previ a la crisi mentre que el PIB encara no ha assolit els nivells anteriors, segons un estudi de la Cambra de Comerç de Barcelona.

Les previsions de la institució apunten que l’activitat econòmica tornarà al nivell prepandèmi­a a finals d’aquest any, per al qual estima un creixement del 6,3%. És un increment dues dècimes per sota de l’anterior previsió. La reducció és per l’alça de la inflació, la crisi de subministr­aments i l’eclosió de la variant òmicron. Avui està previst que Idescat publiqui el PIB de Catalunya el 2021 que –segons estima la Cambra– estarà en el 6%.

El director del servei d’estudis de la Cambra, Joan Ramon Rovira, va explicar ahir en una conferènci­a de premsa telemàtica que el dinamisme més gran en l’ocupació al sector públic és normal, atès que les principals necessitat­s van situar en la sanitat i l’educació. “La composició del creixement està molt esbiaixada al sector públic”, va dir Rovira.

A parer seu, el creixement de la feina al sector públic és una de les raons que, mentre que l’ocupació s’ha recuperat de la pandèmia, el volum d’hores treballade­s no, ja que continua un 4,6% per sota. Els llocs de treball del sector públic i també del privat són per cobrir puntes de feina, per la qual cosa no solen ser a temps complet.

Rovira creu que la productivi­tat perduda els últims anys es recuperarà aquest exercici per poder tornar al nivell de PIB (tot el que produeix l’economia catalana) que hi havia l’exercici 2019.

Malgrat les bones perspectiv­es, la Cambra alerta del perill d’un impacte “elevat” en l’economia si l’augment de preus s’acaba traslladan­t a la inflació subjacent i deixa de ser un fenomen transitori”. Per això, l’organitzac­ió creu que podria acabar provocant menys consum o fins i tot una caiguda de la inversió i de l’ocupació per la menor competitiv­itat de les empreses.

La previsió d’inflació és que se situï aquest any en el 4%. La Cambra adverteix que les dades de la inflació del desembre ja revelaven que s’està traslladan­t a altres productes l’impacte de la pujada dels preus energètics i dels aliments no elaborats.

La presidenta de la Cambra de Comerç, Mònica Roca, va assenyalar que els increments salarials que es pactin en cada sector haurien de tenir en compte paràmetres com ara els preus i la productivi­tat. ■

La inflació podria tancar aquest any en el 4% després del fort creixement de l’exercici anterior

 ?? ALBERTO ORTEGA / EP ?? Els reforços en sanitat han impulsat l’ocupació al sector públic
ALBERTO ORTEGA / EP Els reforços en sanitat han impulsat l’ocupació al sector públic

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain