La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Dejunar no vol dir menjar menys”

Edgar Barrionuev­o, cofundador d’Ayunízate i autor de quatre llibres sobre el dejuni

- Víctor-M. Amela - Ima Sanchís - Lluís Amiguet ECRESA AMIGUET

Ha menjat vostè aquest matí? No. He pres un cafè al matí, he anat a córrer, un entrenamen­t de gairebé 20 quilòmetre­s per la muntanya, després he estat treballant i bevent aigua. I això és bo?

Després del dejuni nocturn, en què consumeixe­s energia, i amb el nivell d’hormones alt perquè són circadiàri­es, si fas exercici i al cos l’exigeixes físicament, aleshores mobilitzes les reserves i cremes calories.

Què és el dejuni?

És una situació de restricció calòrica, una fase en què el cos no rep cap mena d’aliment, i això fa que es posin en marxa una sèrie de mecanismes fisiològic­s i bioquímics perquè continuem tenint energia i mantenint les funcions vitals.

Però sense menjar, no defallim i podem fins i tot morir?

Avui dia la majoria de persones poden dejunar amb aigua durant quaranta dies de manera totalment segura, sempre que tinguin prou reserves de greix, que es convertirà en energia durant el dejuni.

Qualsevol ho pot fer?

Sí, pot dejunar tothom que tingui bona salut. Això sí, ha d’encaixar en el seu estil de vida. Al llarg de la història hem conviscut amb el dejuni generació rere generació.

Però era per obligació.

Dejunar no vol dir menjar menys. La percepció personal del dejuni és diferent en cada ésser humà. Podem ingerir les mateixes calories però distribuïd­es de manera diferent. Dejunar és un estil de vida.

Per tant, ens oblidem de les dietes?

Passar d’una dieta a una altra comporta un desgast emocional i una pèrdua de potència important. Avui dia, la ciència s’ha centrat en l’estudi del dejuni.

El Ramadà dels musulmans no s’assembla al que vostès anomenen dejuni intermiten­t?

Un estudi recent demostra que té molts beneficis, com ara reparació de l’ADN, regulació dels cicles circadiari­s i millores en el sistema immunitari i cognitiu.

Quantes hores m’aconsella dejunar?

Només que passés 12, 13 o 14 hores des de l’última ingesta d’un dia a la primera de l’endemà estaria donant al seu cos una glopada d’aire per restaurar, reparar, regenerar i optimitzar els seus òrgans. Dejunar ajuda a descansar el nostre sistema digestiu, reforça el nostre sistema immunitari.

Un dejuni només amb aigua no sembla una perspectiv­a gaire engrescado­ra.

Pot beure fins i tot més coses: infusions, un cafè, prendre un brou o un liquat amb molta quantitat de verdura. El que m’interessa és promoure un canvi d’hàbits i permetre’s aquestes petites llibertats, que no entrarien en l’enfocament d’un dejuni gaire purista però ajuden a produir una sensació de confort que, a llarg termini, genera adhesió al dejuni.

Dejunar no genera manca de nutrients?

Al contrari, quan mengi estarà en un estat molt més eficient d’absorció de nutrients. Actualment, no parem de menjar però estem desnodrits.

Paradoxa dels països rics.

El nostre cos no és capaç d’absorbir bé els aliments perquè està col·lapsat. El dejuni ajuda a ordenar-lo.

Anem al gra: el dejuni aprima?

Sí, dejunar facilita la pèrdua de pes de manera estable a llarg termini.

I què n’opinen els metges?

El dejuni és medicina preventiva. Hem d’agafar les regnes de la nostra salut. El dejuni és un ingredient més de la gestió de la nostra salut, que acciona mecanismes com la combustió de greixos i l’autofàgia.

Autofàgia?

Un procés pel qual la cèl·lula descompon i destrueix proteïnes velles, malmeses o anormals, i altres substàncie­s al seu citoplasma. Els productes de la descomposi­ció es reciclen per a funcions cel·lulars importants, en especial durant períodes de dejuni. Descobert per Yoshinori Ohsumi, Nobel de Medicina el 2016, promou la longevitat, és una bomba interna que manté i equilibra la nostra salut.

Què més passa en períodes llargs de dejuni?

Es posa en marxa la mobilitzac­ió de greix. Sabem que el teixit gras, si es queda estancat, si no es mou, és molt proinflama­tori i incideix en el control de la sacietat i de la gana. Hi ha molts efectes biomolecul­ars del dejuni contrastat­s i descrits, que poden ser saludables, sempre que hi hagi un context de bons hàbits i de sistema nerviós estable.

Així, doncs, és una baula més en la vida saludable?

Pot activar mecanismes d’acció en el nostre organisme que, d’una altra manera, estaran inactius.

Tinc 41 anys. Vaig néixer a Barcelona. Visc amb la Gloria i tenim un fill, en Martín, de dos anys i mig. Ateu. Decebut amb els nostres polítics, més aviat soc de centre. Postgradua­t en Nutrició i Salut, he creat la primera acadèmia en línia dedicada al dejuni. Portem el dejuni en el nostre ADN

 ?? CÉSAR RANGEL ??
CÉSAR RANGEL
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain