La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Necessitem un govern en solitari per parar Sánchez”

Alfonso Fernández Mañueco Candidat del PP a la Junta de Castella i Lleó

- CARMEN DEL RIEGO ASIER MARTIARENA

La campanya a Castella i Lleó enfila la seva recta final amb la incògnita per al president de la Junta, Alfonso Fernández Mañueco (Salamanca, 1965) de si aconseguir­à l’objectiu d’obtenir més vots que l’alternativ­a d’esquerra, i així no haver de dependre de Vox. Diumenge es veurà si l’avanç electoral, convocant a les urnes en solitari i a l’hivern, ha estat o no un risc. Tot i que ell es justifica: “Qui ha triat el moment no soc jo, sinó els que han participat en una situació de deslleialt­at que ha portat Castella i Lleó a un atzucac”.

Una campanya en què ha tornat a sortir el finançamen­t il·legal del PP de Salamanca. Té por que li faci mal a les urnes?

No em preocupa gens. Després de 30 mesos i dos arxivament­s de la causa (ara reoberta), el que he de dir és que confio en la justícia.

En una campanya a què els partits li han donat dimensió nacional, on queda Castella i Lleó?

La campanya té una doble dimensió. Cal parlar de Castella i

Lleó, dels problemes de la gent, de la pujada de la tarifa de la llum, de com afrontar els desafiamen­ts del camp i la despoblaci­ó... Però, clarament, té una dimensió nacional, perquè en el passat ja hem ajudat a construir Espanya. En aquestes eleccions es defineix el paper que jugarà la regió en el conjunt del país. Si volem ser un simple peó del projecte radical de Pedro Sánchez, o si preferim tenir un futur polític amb molt de pes perquè la veu de Castella i Lleó se senti forta com a factor de moderació a Espanya.

Llavors, al final es tria entre Casado i Sánchez?

No, al contrari. El que es tria és entre el candidat del PP, que soc jo, i els representa­nts de Pedro Sánchez.

Vostè no és el representa­nt de Pablo Casado?

Jo soc membre del PP, però també el president de Castella i Lleó. I Sánchez ja fa temps que ataca constantme­nt els sectors clau de la comunitat, com ara el tancament de les mines i de les tèrmiques de manera precipitad­a, l’atac al camp, l’intent de tancament de Navacerrad­a, la llei de cacera (...) Tampoc no ens va voler pagar l’IVA i l’hi hem hagut de guanyar als tribunals.

Qui beneficia el debat sobre l’Espanya buidada?

Hi ha d’haver un debat a Espanya sobre quin model de país volem perquè hi hagi activitat econòmica i població a tot el territori. Jo respecto les dimensions de les grans ciutats dels polígons industrial­s, però el debat dels fons europeus ha de servir per ajudar comunitats com Castella i Lleó.

I quin és el model? D’una banda, hi ha el de

Sánchez, que consisteix a no fer res de res. I de l’altra, el que estem duent a terme des de la Junta, blindant per llei els serveis públics: Educació, centres de salut, ajuts als autònoms que s’instal·lin especialme­nt al medi rural i la connexió a internet a tots els pobles.

Però no s’està sentint gaire aquest debat a la campanya.

Jo sí que en parlo a totes les meves intervenci­ons.

Aznar va criticar que s’utilitzi aquesta campanya perquè “algú” arribi a la Moncloa. Se sent utilitzat per fer-li més fàcil el camí a Casado?

Aznar també va dir que a Castella i Lleó hi havia un Govern experiment­at amb un lideratge clar que jo represento. Totes les altres coses són secundàrie­s. Aquestes són unes eleccions en què jo soc l’únic candidat que està parlant d’un projecte de futur per a les persones de Castella i Lleó. Es tracta de guanyar per fer millor les coses i perquè des d’aquí tinguem un pes específic en la política nacional. El govern de Castella i Lleó ha de tenir una veu en la política nacional, i amb mi la tindrà. I si això també ajuda Pablo Casado, molt millor.

En vista de les enquestes, governant amb qui?

Governant amb el PP, amb la gent de Castella i Lleó. He estat capaç de dialogar i de pactar amb, pràcticame­nt, tot l’arc parlamenta­ri i amb els agents socials. I estem impulsant un diàleg institucio­nal amb els ajuntament­s i les diputacion­s provincial­s. El que es necessita ara és un govern que sigui capaç de transmetre estabilita­t a Castella i Lleó i a Espanya. Per això apel·lo al vot del centre dreta que permeti configurar un govern en solitari, sense traves, i eficaç. Cal parar els peus en sec a la plaga del sanchisme, i l’únic que ho pot aconseguir és el Partit Popular.

Però els sondejos no dibuixen aquesta majoria a què fa referència.

Veurem què diuen les persones de Castella i Lleó, que és gent sòbria, però també orgullosa. No ens agrada que ens diguin des de fora el que hem de fer. Quan veiem una situació injusta, alcem la veu, i jo m’erigeixo en el seu principal defensor. Per això volem blindar la nostra autonomia fiscal, perquè aquí no se’ns obligarà a pujar l’impost de la Renda (IRPF).

Si finalment necessités Vox, quins són els límits per negociar?

Insisteixo. Cal esperar a veure quina és la voluntat dels votants.

En aquesta comunitat, on hi ha un elevat grau de gent gran i de persones que viuen al món rural, de vegades, les enquestes amaguen sorpreses.

Hi ha un perill real de repetició d’eleccions?

Jo, d’això, no n’he parlat i estic convençut que hi haurà un mandat clar, concentran­t el vot a favor del meu projecte i el del PP.

Quines són les seves prioritats?

Primer, apostar per la recuperaci­ó econòmica i social abaixant els impostos. Després, enfortir els serveis públics, ja que les dades diuen que som els que millor hem gestionat la sanitat, l’educació i els serveis socials. Però no ens conformem, i emprendrem una política clara de suport a la família i a la natalitat per frenar la despoblaci­ó.

De com es resolguin les eleccions dependrà el futur govern de Casado?

Per a això queda molt. Sánchez ja ha dit que no convocarà eleccions generals fins al 2024.

Sembla que pretén repetir la fórmula d’Ayuso. S’ha convertit en un referent?

Hi ha molts referents al PP: Alberto Núñez Feijóo, Juanma Moreno i, efectivame­nt, Isabel Díaz Ayuso. Però també els alcaldes de Madrid i Saragossa.

Ayuso va treure profit del victimisme contra Sánchez. Continua en la mateixa línia?

La situació que vivim amb Sánchez és inconcebib­le. Els pressupost­os de l’Estat han estat un abandoname­nt de Castella i Lleó, un menyspreu i una marginació rotunda. I aquesta falta de compromís li suposarà un càstig a les urnes. ●

Disjuntiva “Decidim entre tenir un futur per a la regió o ser un peó de Sánchez ”

Victimisme “El Govern central ataca els sectors clau de Castella i Lleó: la mineria, el camp...”

Vox “Demano el vot del centredret­a perquè no hi hagi dubtes i poder governar en solitari”

Ayuso “Hi ha molts referents al PP: Feijóo, Ayuso, Moreno, els alcaldes de Madrid o Saragossa...”

 ?? DANI DUCH ?? El líder dels populars a Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco, fotografia­t davant de l’església de San Millán de Segòvia
DANI DUCH El líder dels populars a Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco, fotografia­t davant de l’església de San Millán de Segòvia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain