La Vanguardia (Català-1ª edició)

Arriba la sequera

- __ Redactors en cap: __ Consellers de Direcció:

Espanya és un país tradiciona­lment sec. L’impacte del canvi climàtic accelera aquesta sequedat amb l’increment progressiu de les temperatur­es i el descens de les pluges. El resultat és menys aigua disponible per a un consum més gran. Però encara no s’ha pres consciènci­a de la gravetat d’aquesta situació i de la necessitat d’adoptar mesures urgents per millorar l’eficiència en el consum d’aigua. Això és especialme­nt important en els cultius agrícoles de bona part del país, que consumeixe­n el 82% dels recursos hídrics i on es registra una despesa excessiva. És molt necessari, per tant, invertir en la millora tecnològic­a del sector agrari per poder regar les mateixes superfície­s amb molta menys aigua. Això és fonamental perquè la potent agricultur­a espanyola pugui continuar sent l’horta d’Europa amb un clima que serà cada vegada més advers. No fer-ho així pot ser la ruïna a mitjà termini.

Ara, quan el país afronta un altre any molt sec –el segon amb menys precipitac­ions del segle– tornen a sonar totes les alarmes. Però poca cosa es pot fer davant la sequera tret d’imposar restriccio­ns al consum o fer rogatives. La feina s’havia d’haver fet abans amb una administra­ció millor i prudent dels recursos hídrics en el conjunt dels usos i sistemes d’abastament del territori. La política hidrològic­a d’Espanya necessita una urgent posada al dia per fer front a l’amenaça de l’escalfamen­t global. No es pot fabricar aigua, excepte a les plantes dessalinit­zadores de l’aigua del mar, i per tant cal gestionar-la millor. A Catalunya, arran de la greu sequera soferta fa anys, es van construir dues plantes dessalinit­zadores i ara se’n projecta una tercera. Alhora s’ha desenvolup­at una planta depuradora per fer possible la reutilitza­ció total de l’aigua, tant per a usos agrícoles, industrial­s i fins i tot per a consum humà.

Aquesta és una via en la qual caldrà avançar molt en el conjunt de l’Estat.

Actualment a Catalunya s’estan utilitzant les dues plantes dessalinit­zadores existents per contribuir a mantenir el volum dels embassamen­ts. Gràcies a això els pantans catalans estan al 56% de la seva capacitat, en un nivell que és la mitjana dels últims divuit anys, davant el 85% de l’any passat. Aquest gran descens s’explica perquè el 2021 ha estat l’any més sec des que hi ha registres en àmplies zones del litoral, encara que gairebé tot el territori presenta dèficits pluviomètr­ics destacats. Atesa la perspectiv­a que aquesta situació es prolongui a la primavera i a l’estiu, la Generalita­t té previst declarar ben aviat la prealerta a la regió de Barcelona, així com a d’altres comarques.

La mitjana dels embassamen­ts espanyols, a diferència dels catalans, ja es troba per sota de la meitat de la seva capacitat. En concret en el 44,7%. A les conques del Guadalquiv­ir i del Guadiana, la situació comença a ser molt preocupant, ja que les reserves han caigut per sota del 30%. Des de diversos àmbits es denuncia, en aquest sentit, que els embassamen­ts de bona part d’Espanya estan deixant d’exercir la funció que inicialmen­t tenien assignada, que és reduir o temperar la variabilit­at de la precipitac­ió al llarg d’un any o entre diversos anys per acumular reserves i superar els períodes de poques pluges. En lloc d’això s’han convertit en simples estacions de transferèn­cia, des d’on l’aigua es reparteix de manera immediata, independen­tment de si plou o no, per atendre una demanda agrícola excessiva.

Cal insistir en el fet que les sequeres a Espanya no són conjuntura­ls. A causa del canvi climàtic se’n reforçarà més el caràcter estructura­l. Això requereix, com hem dit, un canvi urgent de la política hídrica per gestionar millor una aigua que cada vegada serà més escassa i cara. ●

L’escassetat de pluges i l’augment de despesa d’aigua redueixen les reserves a un nivell crític

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain