La Vanguardia (Català-1ª edició)

Cotxe autònom en l’horitzó

-

D’aquí vint anys el fet de tenir un cotxe no autònom serà com tenir avui un cavall. Aquesta és la predicció que ha fet el fundador de la companyia Tesla, Elon Musk, que va ser pioner en la fabricació de cotxes totalment autònoms. D’entrada sembla un pronòstic massa optimista. Però la veritat és que els progressos cap a la implantaci­ó de la mobilitat autònoma avancen a molts llocs del món, alguns de tan insospitat­s com ara Israel. Tant és així que, segons un estudi de la consultora PwC, d’aquí tan sols deu anys el 40% del quilometra­tge per carretera el podran fer vehicles autònoms. A Munic l’any que ve ja començaran a funcionar taxis totalment autònoms, en una experiènci­a que s’intentarà repetir en altres ciutats. Tots els fabricants d’automòbils incorporen progressiv­ament molts avenços tecnològic­s, cada vegada més, per automatitz­ar algunes de les funcions del conductor per tal de contribuir a una conducció millor i més segura.

El cotxe totalment autònom acabarà per arribar, tard o d’hora. Les principals dificultat­s no estan tant en la tecnologia, que ja està molt desenvolup­ada, sinó en el redisseny de les ciutats, la instal·lació de sensors, així com càmeres i radars als carrers i carreteres, les eines de navegació per satèl·lit i, especialme­nt, en la necessitat d’un marc legal que coordini i reguli el nou escenari. En aquest sentit, un punt important, i que encara no s’ha resolt, serà definir de qui seria la responsabi­litat civil i penal en cas d’accident. Però tot això també s’acabarà solucionan­t. Alemanya, en aquest sentit, podria ser el primer país a permetre legalment la conducció d’un automòbil sense mans al volant i els comandamen­ts.

El gran problema que frena la implementa­ció generalitz­ada de la mobilitat autònoma, tot i això, és l’elevat cost que comporten tant les noves tecnologie­s com l’adaptació dels entorns urbans. La societat haurà de valorar la relació entre el cost i els beneficis socials que pugui comportar, com pot ser la reducció d’accidents, la contaminac­ió més baixa, la comoditat dels usuaris, i la millor i més ordenada regulació del trànsit. Les grans ciutats, com Barcelona, han de començar a planificar el futur de la mobilitat autònoma als seus carrers i col·laborar activament amb el sector de l’automòbil.

La transforma­ció de l’automoció, en qualsevol cas, és imparable: serà elèctrica, connectada i autònoma. Anem cap aquí i hi arribarem progressiv­ament, pas a pas, en l’horitzó dels pròxims vint anys. És la profecia d’Elon Musk. ●

L’avenç cap a la mobilitat elèctrica, connectada i autònoma és imparable

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain