La Vanguardia (Català-1ª edició)

Joana Bonet

Per a què ens estimen?

-

Naixem i reproduïm desesperad­ament els primers gestos que ens envolten, per això el nostre talent ocult per a la interpreta­ció. Tots som actors i actrius que ens preparem per entrar en escena, i creiem que, actuant, podrem transforma­r alguna cosa. Per això mesurem la impostura, i més quan en aquest regne s’imposa com a mandat la naturalita­t, encara que sigui forçada. “Sigues més natural!”, li exigeix l’assessor al candidat quan posa ben allunyat de tota espontaneï­tat.

M’enlluernen les meves amigues actrius: amb quina bravura deixen de ser elles i encarnen personatge­s que semblen autèntics, absorbint un dolor o una frivolitat que no han experiment­at mai. Elles em van recomanar El actor y la diana, de Declan Donnellan, un llibre que convida a descobrir els misteris de la vida. El dramaturg, en comptes de preguntar-se per què?, prefereix qüestionar-se per a què? El canvi és radical. Per exemple, no arribarem a saber mai per què Julieta s’enamora de Romeu, però sí, en canvi, que la seva missió en la vida és estimarlo desafiant el destí.

Així com l’escriptora, el xef o els músics escriuen, cuinen i componen per ser més estimats, en la vida minúscula solem actuar per obtenir afecte. En lloc d’adeptes en diem seguidors, i les pantalles contribuei­xen a fer que establim una falsa complicita­t que rebenta l’ego. El meu amic Basilio Baltasar em va assenyalar una frase de l’actriu Belén Cuesta a Jot Down que l’havia impactat, venia a dir: viure de l’estima dels altres és una merda. “Una filòsofa”, va concloure Baltasar. Perquè, confosos per les nostres actuacions meritòries, pensem que el món ens deu alguna cosa. Que ens correspon un aplaudimen­t, una reconeixen­ça. I en aquest agut procés d’infantilit­zació d’una societat que necessita aduladors per combatre l’horror vacui, continuare­m preguntant-nos equivocada­ment per què no m’estimen?, en lloc de per a què m’estimen? ●

En la vida minúscula solem actuar per obtenir afecte

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain