La Vanguardia (Català-1ª edició)

La davallada de cabal als embassamen­ts posa l’agricultur­a andalusa al límit

Diversos municipis tallen el subministr­ament a la nit de manera preventiva

- MARÍA JESUS RUIZ Sevilla

Andalusia torna a patir els efectes d’una sequera. El problema no és només que no plogui (s’ha registrat un 50% menys de precipitac­ió que el 2020), sinó que es parteix d’una tardor molt seca i l’hivern no pinta millor. El gener amb prou feines va deixar aigua, el febrer segueix els seus passos i la temperatur­a continua incrementa­nt-se (47,4ºC de màxima a Montoro, a Còrdova), amb augment de l’evaporació. Mentrestan­t, els experts denuncien la sobrepress­ió del sector agrícola.

Les reserves amb prou feines superen un 30% de la seva capacitat i s’han activat plans especials per sequera de llarg a llarg de la comunitat. L’ abastament per a consum humà, de moment, està garantit, però el problema es continua cronifican­t.

La conca del Guadalquiv­ir, que proveeix 4,1 milions de persones, està a un 28,5% de la seva capacitat, cosa que va obligar la Confederac­ió del Guadalquiv­ir a declarar al novembre la sequera extraordin­ària, o el que és el mateix, hi ha restriccio­ns en reg i indústria, i els desembassa­ments només es faran per mantenir els cabals ecològics. El subministr­ament en domicilis queda garantit durant dos anys.

Per la seva banda, les conques mediterràn­ies andaluses, al sud de la comunitat, són a un 30,8%, i tant el regadiu com el consum humà queden assegurats per poc més d’un any. Al Camp de Gibraltar es planeja una reducció en abastament i indústria d’un 10%; i a la comarca de l’Axarquía, a Màlaga, les limitacion­s per al regadiu arriben a un 50% i el proveïment queda limitat. Per part seva, a la conca Guadalete-Barbate, amb reserves a un 30%, l’aigua per a agricultur­a es restringei­x a un 50%,

Al marge d’això, les poblacions que es proveeixen d’aigües subterràni­es es mostren preocupade­s. Hi ha municipis que opten per tallar el subministr­ament durant la nit de manera preventiva: a Pedrera i Aguadulce (Sevilla), Campillos (Màlaga), o Santa Olaya, Cala i Cortelazor la Real (Huelva).

D’altra banda, els pous il·legals que extreuen aigua d’aqüífers posen en perill extrem els ecosisteme­s i la biodiversi­tat. Per això, el debat sobre la sostenibil­itat és més viu que mai. “Cal separar la situació de sequera de la situació d’escassetat d’aigua, en què la demanda supera els recursos”, explica la catedràtic­a Pilar Paneque, de l’Observator­i de Sequera de la Universita­t Pablo de Olavide.

Un 87% de l’aigua a Andalusia es destina a l’agricultur­a, mentre que un 10% és per a consum de llars i un 3% per a indústria. “És un problema estructura­l”, apunta, “no hem creat estalvis perquè ens hem confiat massa” malgrat que a la regió fa anys que hi fan retallades. “Els nostres recursos s’han reduït pel canvi climàtic, els ciutadans ens hem adaptat, però el nostre teixit empresaria­l pressiona el sistema”. Paneque proposa una reflexió sobre la transforma­ció necessària al sector, ja que hi ha cultius amb elevats requerimen­ts d’aigua, propis d’altres latituds, com l’alvocat i el mango (tropicals) “que provoquen una enorme tensió a Màlaga i Granada”.

Hi ha cultius d’alta demanda d’aigua (alvocat o mango) que causen tensió a Màlaga i Granada

El secretari general de l’Associació de Comunitats de Regants d’Andalusia (Feragua), Pedro Parias, replica que “el cultiu de regadiu assegura l’alimentaci­ó del món”, i insisteix que la clau és en “l’eficiència de l’aigua”. No “se’ns pot demanar que no es faci aquesta agricultur­a i que abandonem la capacitat d’Andalusia” de “donar feina i crear riquesa”. Les exportacio­ns procedents d’horticultu­ra, productes subtropica­ls i maduixes ascendeixe­n als dos mil milions d’euros, i creen 180.000 llocs de treball directes i 1,5 milions d’indirectes. ●

 ?? LA VANGUARDIA ??
LA VANGUARDIA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain