La Vanguardia (Català-1ª edició)

Restriccio­ns al consum i al reg en un total de 22 municipis del nord de Girona

- SÍLVIA OLLER Girona

Un total de 22 municipis del nord-est de Catalunya, a l’Alt Empordà, viuen restriccio­ns d’aigua des del 28 d’octubre per l’episodi de sequera que fueteja la comarca. El consum d’aigua per habitant i dia no pot superar els 250 litres (marge més que suficient tenint en compte que de mitjana es gasten entre 130 i 150 litres per a usos domèstics) i els ajuntament­s afectats tenen prohibit omplir fonts ornamental­s i fer servir aigua per a neteja viària. També limiten el reg de jardins i zones verdes. A més, s’ha reduït un 25% el consum per al reg agrícola, un 10% per a usos ramaders i un 30% l’aigua destinada als usos recreatius.

Són mesures d’estalvi amb què l’Agència Catalana de l’Aigua espera “alentir” el descens de reserves. L’aqüífer que proveeix aquests 22 municipis en alerta té uns registres molt baixos. Hi ha un altre element que hi juga en contra: el vent de tramuntana, que bufa amb freqüència a la comarca, asseca encara més un terreny que només al gener va registrar 31 incendis de vegetació.

La sequera està deixant dades de rècord. L’observator­i de l’estació meteorològ­ica del parc natural dels Aiguamolls de l’Empordà, una extensa zona d’aiguamolls protegida, va recollir el 2021 la meitat de precipitac­ió en comparació amb un any pluviomètr­ic considerat normal. Van caure 328,9 l/m2, la “pitjor dada” des del 1983. El director del parc natural, Sergi Romero, explica que en només un any la zona d’aigua del parc s’ha reduït un 40%, que es tradueix en menys ocells. Segons l’últim cens del mes de gener, espècies com ara fotges o ànecs, entre aquests darrers l’ànec reial o el xarxet comú, s’han reduït a la meitat. Han emigrat a altres zones com la Camarga o el Delta de l’Ebre.

El pantà de Darnius-Boadella, que subministr­a aigua a bona part de la comarca, està a un 41% de la seva capacitat. Fa un any estava a un 78%. La comarca ha rebut la meitat de precipitac­ió que un any normal. Els que estan més pendents del cel aquests dies són els agricultor­s de cereal d’hivern. “Si d’aquí un mes no plou, perdrem la collita”, explica Quim Suñer, president de la JARC a Girona. Les previsions no juguen a favor. Si no plou els pròxims mesos no es podran garantir les necessitat­s de reg per a la campanya d’estiu. ●

A les maresmes dels Aiguamolls, la zona inundada s’ha reduït un 40% durant l’últim any

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain