La Vanguardia (Català-1ª edició)

La vacunació infantil s’estanca pels missatges de final de la pandèmia

L’objectiu de vacunar un 70% dels nens amb una dosi aquesta setmana no s’acompleix

- CELESTE LÓPEZ

Què està passant amb la vacunació infantil? Va començar amb molta força, però les últimes setmanes s’ha estancat. Enrere queden aquells dies de desembre en què milers de pares s’afanyaven a demanar cita per vacunar els seus fills d’entre 5 i 11 anys, els estudiants de primària. Hi havia tantes expectativ­es que no van sorprendre a ningú els objectius que va enumerar el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez: que un 70% dels nens tinguessin la primera dosi pediàtrica la setmana del 7 de febrer. Hem entrat en aquesta setmana i la realitat és que amb prou feines un 55% han rebut la primera dosi.

Què està passant? El primer que cal dir és que aquest estancamen­t no és igual a tot el territori. Hi ha comunitats que sí que han aconseguit aquest objectiu, com és el cas de Galícia, Extremadur­a o Astúries. La resta, pitjor: estan per sota. I n’hi ha tres, molt allunyades: Catalunya, Madrid, Balears i les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla. En aquests casos, més d’un 55% dels nens no han anat als centres de vacunació.

“Els missatges que defensen que cal començar a tractar la covid com una grip, que cal conviure amb el virus o que la infecció tan sols és un refredat fort, porta molta gent a pensar que això s’ha acabat. I tot es relaxa, inclosa la vacunació”, va assenyalar la doctora María Fernández Prada, responsabl­e del Servei de Medicina Preventiva i Salut Pública de l’Hospital Vital Álvarez Buylla a Mieres, a Astúries, a la presentaci­ó del Congrés Virtual de Vacunes, celebrat aquesta setmana.

Federico Martinón-Torres, cap del Servei de Pediatria de l’Hospital Clínic Universita­ri de Santiago, considera que la inclusió del concepte “gripalitza­r la pandèmia” pot tenir conseqüènc­ies molt negatives, la principal, banalitzar la malaltia. I la covid no és una grip, almenys en aquest moment. Des del novembre, han mort per aquesta causa més de 6.000 persones, i moltes d’altres s’han infectat i s’ho han passat (i s’ho passen) realment malament a les ucis. “La covid haurà de passar una fase de transició per evoluciona­r cap a endèmia, però no s’ha d’oblidar que estem en pandèmia. I avui dia, la principal arma és la vacunació”. I recorda que les vacunes han permès reduir un 90% les hospitalit­zacions i morts (estudi de l’Imperial College, de Londres).

En la mateixa línia es manifesta Pilar Arrazola, cap del Servei de Medicina Preventiva de l’Hospital Universita­ri 12 d’octubre, de Madrid, que insisteix en la importànci­a de vacunar-se.

Aquests arguments també s’han escoltat a les últimes reunions de la comissió de Salut Pública i del Consell Interterri­torial de Salut, en què la ministra va demanar als directors de salut pública de les comunitats i als consellers del ram que fessin tot el possible per accelerar les vacunacion­s, tant les infantils com les tercera dosi. Aquestes també han patit una aturada a les franges de 50 a 59 anys (un 27% encara sense rebre la tercera dosi), de 40 a 49 (56% sense la nova punxada) i de 30 a 39 (un 67% sense dosi de reforç).

Avui els consellers de Sanitat tornaran a analitzar la situació vacunal, tot i que, aquesta vegada, la reunió (que s’ha avançat) se centrarà a escoltar la proposta de la ministra Carolina Darias d’eliminar l’obligatori­etat de les mascaretes a l’exterior quan no hi hagi aglomeraci­ons. ●

Avui el Consell Interterri­torial sentirà la proposta de Darias d’eliminar l’ús de la mascareta al carrer

 ?? EP ?? Un nen rebent la primera dosi de la vacuna contra la covid en un centre sanitari de Cantàbria
EP Un nen rebent la primera dosi de la vacuna contra la covid en un centre sanitari de Cantàbria

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain