La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Hem reconstruï­t tot el procés de neurogènes­i”

Neurobiòlo­ga del Centre de Biologia Molecular Severo Ochoa

- NÚRIA JAR

El cervell humà és un òrgan plàstic que genera noves neurones durant tota la vida, en especial a l’hipocamp, una estructura relacionad­a amb la memòria i les emocions. María LlorensMar­tín, investigad­ora al Centre de Biologia Molecular Severo Ochoa (CBMSO-CSIC-UAM), ha estudiat la gènesi de neurones en aquesta regió en 48 cervells humans post mortem, alguns dels quals estaven cognitivam­ent sans i d’altres presentave­n malalties neu rodegenera­tives com esclerosi lateral ami o tròfica( ELA ), malaltia de Huntington, parkinson, demència amb cossos de Lewy i demència frontotemp­oral.

Enhorabona altra vegada. Ja va ser finalista a l’última edició del premi Vanguardia de la Ciència.

En aquell treball vam veure la presència de neurones immadures al cervell que suggerien que el seu origen era de neurogènes­i adulta. Tot i això, per limitacion­s tècniques no vam ser capaços de visualitza­r les cèl·lules mare que donaven lloc a aquelles noves neurones. Hem hagut de continuar treballant per descobrir noves tècniques que ens permetin visualitza­r aquestes cèl·lules que ningú no havia estat capaç de veure en humans.

Què han observat?

Hem aconseguit veure per primera vegada tant les cèl·lules mare com les filles, cosa que ens ha permès reconstrui­r tot el procés de neurogènes­i. Som capaços de reconstrui­r totes les etapes de les neurones des del principi. Una cèl·lula mare és a qualsevol teixit, on es divideix per poder donar lloc a cèl·lules filles, que al seu torn es multipliqu­en diverses vegades per finalment donar lloc a aquestes neurones immadures que vam descriure al treball anterior.

El seu treball ha posat fi a la discussió sobre aquestes neurones immadures.

Hi havia investigad­ors que afirmaven la possibilit­at que aquestes neurones es podrien quedar en un estat d’immaduresa durant tota la vida i no haver-se generat a l’edat adulta, però hem vist que no totes aquestes neurones són iguals, estan en diferents punts del seu període maduratiu. Això ens permet reconstrui­r la trajectòri­a d’aquestes cèl·lules i observar des de les primeres etapes que abans no es podien visualitza­r.

Quin era l’escull?

Vam demostrar que calia processar i tractar les mostres de teixit cerebral humà d’una manera molt específica. Si un no segueix els passos adequats, encara que puguin semblar molt obvis i senzills, el teixit deixa de ser reconeixib­le per les eines que utilitzem al laboratori i aquestes cèl·lules no es visualitze­n.

És a dir, el repte anava més enllà d’un microscopi.

Cada una de les etapes del processame­nt del teixit, des que la mostra s’extreu del cervell del donant fins que arriba al microscopi, és important. Per això hem desenvolup­at una treball molt meticulós centrat en aquesta metodologi­a. Fa més de deu anys que aprenem dels nostres propis errors, assajant quines alternativ­es teníem quan alguna cosa no funcionava.

Ja havien estudiat l’alzheimer i ara s’han centrat en altres malalties n euro degenerati­ves. Hem estudiat altres malalties com l’ELA, el Huntington o el parkinson que no afecten directamen­t l’hipocamp. Per tant, no era tan obvi pensar que aquestes patologies podien estar generant canvis en el naixement de noves neurones en aquesta regió del cervell. Malgrat que cada una d’ aquestes malalties n eurodegene­ratives afecta zones molt distants del cervell, en totes està fent malbé el nínxol neurogènic, i impedeix la generació de noves neurones.

Què significa que cada una d’aquestes malalties genera una firma cel·lular pròpia?

Quan fem una foto fixa d’un cervell humà observem la seva composició cel·lular: el nombre de cèl·lules en estat de cèl·lules mare, les que estan proliferan­t i les que estan en estat d’immaduresa. La neurogènes­i és un procés continu que cada malaltia bloqueja en un punt concret, que pot ser més primerenc o més tardà. Per tant, podríem dir que en cada moment de la seva vida la cèl·lula és més susceptibl­e a unes malalties que d’altres.

Això pot ser útil per identifica­r marcadors per a aquestes malalties?

La investigac­ió “Hem aconseguit veure per primer cop tant les cèl·lules mare com les filles”

Les implicacio­ns “Podria contribuir al diagnòstic precoç de les malalties neurodegen­eratives”

Tot i que encara no som capaços de visualitza­r aquesta firma de neurogènes­i quan la persona és viva, en el futur podria contribuir al diagnòstic precoç de les malalties n euro degenerati­ves i ajudar a discernir millor el diagnòstic entre algunes malalties que moltes vegades es confonen, com l’ELA i la demència frontotemp­oral.

I tractament­s?

Si poguéssim protegir cada una d’aquestes subpoblaci­ons podríem intentar en el futur fomentar la neurogènes­i. Això no pal·liaria les malalties, no aconseguir­em revertir el parkinson, perquè aquestes neurones no són responsabl­es dels defectes a nivell motor que observem en aquests pacients, però sí que poden estar relacionad­es amb el que anomenem comorbidit­ats, que són altres símptomes cognitius o emocionals que també apareixen en aquestes patologies. ●

 ?? DANI DUCH ?? “Fa més de deu anys que aprenem dels nostres propis errors”, explica María Llorens-Martín
DANI DUCH “Fa més de deu anys que aprenem dels nostres propis errors”, explica María Llorens-Martín

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain