La Vanguardia (Català-1ª edició)

Traieu el rètol de ‘No molesteu’

- Enric Sierra

Gairebé 600.000 persones ja han signat a la plataforma Change.org a favor que els bancs millorin l’atenció personalit­zada als clients i, en especial, a la gent gran. La pandèmia ha accelerat l’anomenada digitalitz­ació en els serveis públics sense tenir en compte que 20 milions d’espanyols no tenen competènci­es digitals bàsiques. La banca no és l’única que ha canviat la manera de relacionar-se amb els clients. Hi ha altres sectors econòmics que s’han apuntat a la festa després de calcular el cost-benefici d’aquests canvis i el consegüent impacte en la imatge i reputació de la marca. Ja s’ho faran, amb el risc.

En canvi, l’administra­ció pública es deu als seus administra­ts i ha de tenir en compte que l’era digital ajuda a optimitzar processos per fer més fàcil la vida dels... contribuen­ts. Però a la pràctica no és així. Fins i tot els més hàbils a internet ensopeguen amb tràmits complicats que, en cas de bloqueig, no tenen ningú a l’altra banda per ajudar-los.

El teletrebal­l a l’administra­ció pública ha empitjorat aquesta situació. La presencial­itat dels funcionari­s destinats a l’atenció ciutadana ha estat precària i sembla que es resisteix a recobrar la normalitat. Aquest és el cas, per exemple, de l’atenció primària de la sanitat. Proliferen les queixes dels usuaris perquè els telèfons sonen sense que ningú despengi i l’alternativ­a dels pacients a aquest silenci és el correu electrònic o trucades a números d’atenció en què respon una veu gravada.

És molt urgent que els governs ordenin la tornada a la presencial­itat en l’atenció ciutadana

Però també s’acumulen queixes en els serveis administra­tius generals, des de la gestió d’impostos fins a altres tràmits habituals. Fa poc la Diputació de Barcelona ha anunciat la tornada a la presencial­itat d’una part dels empleats de les oficines de recaptació com a resposta al malestar dels usuaris. I els consistori­s tampoc no s’escapen de les queixes, perquè també han aplicat la mateixa política de desatenció personalit­zada.

La pandèmia ha desgastat enormement la percepció de la ciutadania sobre els servidors públics. Als ciutadans els fa la impressió que l’administra­ció ha passat del mundialmen­t famós “Torneu demà” a penjar el cartell de “No molesteu”, i els funcionari­s expliquen més sovint episodis de discussion­s amb els usuaris. Aquest ambient està minant la confiança en les administra­cions. Per aquest motiu és molt urgent que els governants ordenin recuperar la presencial­itat en l’atenció ciutadana.

Aquesta demanda ja ha arribat al Parlament a través d’En Comú Podem en forma de proposició perquè “els ciutadans que ho vulguin puguin ser atesos de manera presencial en condicions d’igualtat en totes les administra­cions públiques d’Espanya”. Si fa tres anys ens diuen que calia pregar que els funcionari­s ens atenguin en persona ningú no ens hauria cregut. A veure si la tornada a la normalitat corregeix aquest maltractam­ent.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain