La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els somnis de la Gardunya

Una biblioteca mòbil, una parada de llaminadur­es, mercats... entre les idees dels veïns del Raval per recuperar aquesta plaça

- LUIS BENVENUT&

Projeccion­s cinematogr­àfiques a l’aire lliure, espais diàfans per córrer i jugar alegrement, bancs que convidin a la conversa casual entre veïns... Tempesta d’idees de veïns i comerciant­s de la plaça Gardunya, els jardins del Doctor Fleming i voltants amb l’objectiu de revitalitz­ar aquests enclavamen­ts del barri del Raval, d’un temps ençà sense gaire encant.

Ara els tècnics de l’Ajuntament estudien com articular les propostes ciutadanes presentade­s els últims mesos. Comerciant­s, restaurado­rs, mares immigrants, entitats veïnals, criatures i nois del barri, alumnes de l’escola Massana i en definitiva gent que ronda per aquí es van implicar en aquest procés participat­iu destinat a acostar aquests llocs a la vida quotidiana dels veïns del Raval.

I si el mercat de la Boqueria disposés algunes parades de cara a la Gardunya en lloc d’oferir un antipàtic mur metàl·lic? Parlem de parades de proximitat, com ara una parada de llaminadur­es per als nens, no únicament de broquetes i de cucurutxos de daus de pernil. ¿I si l’escola Massana fes aquí mateix uns quantes classes i els nanos ocupessin la plaça? I si orquestres­sin exposicion­s? I si una biblioteca mòbil vingués cada diumenge? La Biblioteca Nacional de Catalunya queda just al costat. Potser podríem muntar un mercat amb les llibreries de l’entorn, com el del barri de Sant Antoni.

Són qüestions pendents des de fa molt de temps, afers que la pandèmia no va fer cap altra cosa que relegar. El que passa en aquest costat de Ciutat Vella és que els turistes de pell rosada que compren menjar per emportar-se a la Boqueria i els rodamons de cara vermella que es passen el dia bevent han trobat un delicat equilibri, una fràgil coexistènc­ia.

La veritat és que a estones componen una estampa inaudita, digna d’estudi, mentre els coloms i les gavines es disputen les restes. El problema és que aquest ecosistema peculiar deixa fora la gent del barri que quan passa per aquí accelera el pas. Molts pocs baixen a llegir el diari els dies en què lluu el sol.

L’objectiu del districte de Ciutat Vella és posar en marxa una sèrie d’activitats i atraccions que reforcin la vida de barri. La partida de 400.000 euros emmarcada en el pla de barris no permetrà dur a terme grans reformes urbanístiq­ues, només alguns detalls.

Potser es tomben les tanques de la zona de jocs infantils de Doctor Fleming, perquè les criatures van deixar ben clar que s’estimen més els espais diàfans als recintes tancats, i també és molt probable que es canviï la disposició dels bancs de la Gardunya. Tal com estan plantats ara conviden molt més al pícnic que a la conversa casual. ■

Amb aquestes propostes l’Ajuntament elaborarà un pla d’atraccions perquè la gent del barri torni a aquest lloc

 ?? ADRIAN QUIROGA / SHOOTING ?? La major part dels veïns de la zona giren l’esquena a la plaça de la Gardunya
ADRIAN QUIROGA / SHOOTING La major part dels veïns de la zona giren l’esquena a la plaça de la Gardunya

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain