La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un músic compromès

- Kai Gleusteen Violinista canadenc, solista, concertino del Gran Teatre del Liceu. Creador del cicle de concerts. Creu fermament en la riquesa d’un entorn multicultu­ral

Vaig créixer al Canadà, vaig estudiar als Estats Units i vaig començar la meva vida profession­al a França. El 1999, vaig guanyar el concurs de concertino a l’Orquestra del Gran Teatre del Liceu. Vaig pensar de compartir el meu temps entre París i Barcelona, però aviat em vaig adonar que la vida aquí era molt agradable.

Mentrestan­t, vaig començar com a professor de l’Esmuc (Escola Superior de Música de Catalunya) i del Conservato­ri Superior del Liceu, i vaig crear una sèrie de concerts anomenats Kaimerata Concerts, en què presento, explico i toco les obres d’un compositor cada any.

M’encanta viure a Barcelona. Té una llista llarga de tots els elements amb què algú podria somiar. He arribat a la conclusió que la meva qualitat de vida no pot ser millor.

Tanmateix, no tinc la mateixa sensació en l’àmbit profession­al. El 1999 vaig descobrir una ciutat de molt potencial, dinamisme i energia. L’edifici de l’Òpera del Liceu era nou. Va néixer l’Esmuc. El Conservato­ri del Liceu es va traslladar a una nova seu increïble. Hi havia interès per millorar el que hi havia i voluntat per provar coses noves.

Després, va venir la recessió del 2008. Es van cancel·lar projectes. Idees restringid­es. Després ens vam recuperar de la recessió, però no va revifar el dinamisme. La principal preocupaci­ó es va convertir en l’agitació política i el nacionalis­me. I el turisme.

Però malgrat el clima polític i econòmic, l’Orquestra del Liceu va continuar millorant. Per què? El principal motiu és per la progressiv­a renovació dels seus integrants, que arriben amb nova energia i entusiasme. Se sotmeten a un procés de selecció i exigent, que consisteix en diverses rondes d’eliminació.

Els músics que guanyen provenen de tot el món, amb una gran quantitat de coneixemen­ts i d’experiènci­a. El resultat és un gresol de nacionalit­ats i personalit­ats, totes treballant juntes cap a un objectiu comú.

Si en altres camps de la vida, a Barcelona no hi ha hagut un creixement i millora semblant, deu ser per la falta d’un objectiu comú clar? Qui defineix aquests objectius? Com es trien aquestes persones?

A l’orquestra, les respostes són molt clares. Si s’escull malament, les conseqüènc­ies són immediates, amb el risc de soscavar l’objectiu comú d’excel·lència. Al contrari, un bon músic nou inspira els que l’envolten a fer-ho encara millor.

En la meva experiènci­a profession­al, he notat, des de fa diversos anys, que hi ha menys interès per noves idees i projectes. El resultat és aquesta frustrant sensació que tot el que es proposa no és vàlid. M’entristeix sentir que hauria pogut aportar molt més a la vida cultural de la ciutat on visc. He desistit i posat la meva energia en desenvolup­ar projectes fora de Barcelona.

Desafortun­adament, no soc l’únic amb aquesta experiènci­a. Rebutjant les idees de les persones que venen de fora, la ciutat de Barcelona perd un potencial creatiu enriquidor que la posaria en relleu en la seva projecció internacio­nal. A l’orquestra hem assolit un nivell que atreu els millors músics internacio­nals. Continuare­m millorant.

En la meva experiènci­a profession­al, noto que hi ha menys interès per noves idees i projectes

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain