La Vanguardia (Català-1ª edició)

Somriures congelats a Montjuïc

L’enlairamen­t de l’aviació comercial a Espanya va passar per Barcelona com a escala al Marroc; Alfons XIII no veia de bon ull la presència de francesos a l’espai aeri espanyol

- JAVIER ORTEGA FIGUEIRAL

Majestat, majestat. Quedi’s un moment! Li hem d’explicar en primera persona com està evoluciona­nt la nostra companyia aèria”. La petició va ser de Beppo de Massimi dirigida a Alfons XIII, quan el monarca va accedir a visitar l’estand de la Latécoère a la IVa exposició de l’automòbil i l’aeronàutic­a del 1925. El rei espanyol havia provocat la ira dels francesos quan, després de visitar gairebé un per un els participan­ts aeronàutic­s del saló, va desviar el seu camí quan va arribar al de la pionera de l’aviació comercial.

A la foto, inèdita a Espanya i recuperada per la Fundació PG Latécoère, hi apareixen el rei i el marquès de Massimi conversant amablement davant d’un novíssim Farman, avió que s’havia transporta­t des de França amb tren. Rere els somriures de cortesia, s’hi amagava una fredor, per part del rei, que anava més enllà del que és raonable: era mania personal cap a tothom que tingués a veure amb la presència i l’evolució de l’aviació comercial francesa a Espanya. I és que la Latécoère, rebatejada després com a Compagnie Generale Aéropostal­e i el gerent del qual a Espanya va ser aquell noble i home de negocis francoital­ià, va tenir moltes dificultat­s per aconseguir els primers permisos per poder arrencar la línia de correu aeri entre Tolosa de Llenguadoc, Casablanca i Rabat. A causa de les caracterís­tiques dels avions d’aquells temps, aquests havien de fer, obligatòri­ament, escales per proveir-se en tres aeroplaces: Barcelona, Alacant i Màlaga.

Després de la Primera Guerra Mundial, el besavi de l’actual monarca i molts dels ministres de l’època van demostrar una clara germanofíl­ia i un proteccion­isme exacerbat, que en el cas de l’aviació comercial, va quedar patent amb la negativa d’Espanya de firmar les conclusion­s de la CINA del 1919, primera Convenció Internacio­nal de Navegació Aèria.

La línia França-Marroc va arrencar amb moltes traves al seu pas per Espanya. Va coincidir amb les presses del govern per concession­ar serveis de correu aeri entre diferents punts d’Espanya. Un exemple va ser la línia Sevilla-Larraix: s’hi van presentar set empreses. Després d’una primera selecció, el grup es va reduir a dues: Talleres Hereter i la Compañía Española de Transporte­s Aéreos, liderada per Manuel Aznar, director del diari El Sol, que actuava com a empresari espanyol, requisit necessari per a les aspiracion­s de Pierre Latécoère i Beppo de Massimi, que figuraven en aquesta societat com a consellers.

Com recorda l’historiado­r aeronàutic Luis Utrilla, el 23 de gener del 1921 la comissió d’avaluació del concurs va dictaminar que la concessió s’havia d’atorgar a la companyia d’Aznar per clars mèrits. Tot i això, les protestes promogudes als cercles polítics madrilenys per l’enginyer Jorge Loring, representa­nt d’Hereter, van canviar el joc. Ell va aprofitar les seves bones relacions amb alts càrrecs del Govern espanyol per canviar el resultat de la concessió. “Loring insistia en la participac­ió de Latécoère en el projecte per a la línia de Sevilla, una circumstàn­cia podia trencar la condició d’espanyolit­at de la companyia, una posició patriotera que era fomentada des de tots els àmbits del Govern, l’administra­ció i fins i tot de la Corona”, indica Utrilla.

Els empresaris francesos van conèixer de nou el pes de l’aparell de l’Estat en tots els àmbits, inclòs el transport aeri. El van viure tant per l’exasperant burocràcia com a excusa per a qualsevol moviment, com per actes fins i tot més evidents com la fredor del cap de l’Estat en aquella trobada a la fira del 1925. Tot i que l’aerolínia va plantejar l’esdevenime­nt de Barcelona com una operació de promoció en què va invertir una fortuna i fins i tot va fer aterrar un segon avió a Montjuïc, les cròniques en premsa sobre la seva presència van ser escasses. La discreció amb què es realitzave­n els vols postals i els primers serveis de transport de passatgers al seu pas pel Prat eren tals que, una vegada, Albert I, tercer rei dels belgues, no va ser rebut per ningú a la seva arribada a Barcelona. El monarca, conegut per la seva passió pel muntanyism­e, l’aventura i per canviar el cognom Saxònia Coburgo Gotha per De Bèlgica per a la seva família, va acabar menjant un senzill estofat de mongetes que li va preparar l’esposa de l’aviador Vanier, al cobert de l’aeroplaça de Barcelona aprofitant l’escala per proveir-se i canviar treus de correu.

Vanier va quedar eclipsat la popularita­t d’altres pilots de la casa, com Mermoz o Saint-Exupery, malgrat que sempre se li va reconèixer la gran vàlua en vol i al Prat. Al final de la seva vida, va redactar unes memòries que recorden les glòries i misèries de l’arrencada de l’aviació comercial a Espanya. ●

El govern espanyol va desplegar una exasperant burocràcia, i el cap de l’Estat, una fredor absoluta

 ?? FUNDACIÓ LATÉCOÈR: ?? Alfons XIII i el marquès de Massimi en una foto inèdita a Espanya
FUNDACIÓ LATÉCOÈR: Alfons XIII i el marquès de Massimi en una foto inèdita a Espanya
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain