La Vanguardia (Català-1ª edició)

Elisabet II ‘corona’ Camilla Parker

La sobirana expressa el desig que la dona de Carles sigui reina consort

- MARIÁNGEL ALCÁZAR CANIe CHA

La reina Elisabet II d’Anglaterra ha celebrat el seu 70è aniversari al tron fent un regal al príncep Carles, el seu fill i hereu. Camilla Parker Bowles, la dona que va fer trontollar els fonaments de la monarquia britànica, per molts la malvada que va provocar la desgràcia de la dolça Diana, portarà el títol de reina consort quan, arribat el moment, Carles es converteix­i en rei. La història d’amor del príncep de Gal·les i la que va ser primer nòvia, després amant i finalment parella, tindrà un fermall d’or en forma de corona per exprés desig de l’actual sobirana britànica.

La reina Elisabet va batre ahir un rècord històric perquè va fer 70 anys del dia que, després de la mort del seu pare, Jordi VI, mentre dormia al palau de Sandringha­m, ella, que era a Kènia en un viatge oficial amb el seu marit, Felip d’Edimburg, va ser proclamada reina. Elisabet II tenia 25 anys i el pròxim 21 d’abril en farà 96. La coronació solemne a l’abadia de Westminste­r no va tenir lloc fins al 2 de juny del 1953, any següent per guardar el preceptiu dol.

Al comunicat fet públic dissabte, amb motiu del seu jubileu de platí, Elisabet II, a més de donar les gràcies al poble britànic i reiterar la seva voluntat de servir al país “amb tot el meu cor”, també va fer una declaració de principis i d’amor als tres homes més importants de la seva vida. Va recordar el seu estimat pare, Jordi VI, la mort del qual va propiciar el seu ascens al tron; el seu marit, Felip d’Edimburg, que la va acompanyar en la seva tasca des del seu casament el 1947 fins a la seva mort el 2021, i el seu fill gran, Carles. A ell li ha concedit el seu desig més gran, que Camilla l’acompanyi al tron com a reina consort, tal com ha passat amb les dones de rei que l’han precedit. Quan es van casar, es va dir, potser per no ofendre els parents de Diana, que Camilla només seria princesa consort, el títol que s’atorga als esposos de reina titular, com va passar amb el marit d’Elisabetl II.

Carles d’Anglaterra i Camilla

Parker Bowles, després d’una història d’adulteri i confession­s pujades de to mentre el príncep estava casat amb Diana Spencer, van superar la tràgica mort de la princesa i després d’oficialitz­ar el seu festeig, es van casar el 9 d’abril del 2005, gairebé vuit anys després de la mort de Diana de Gal·les. Durant aquests anys, Camilla ha estat coneguda com a duquessa de Cornualla, un títol menor que correspon al príncep de Gal·les. El record de lady Di, l’anterior dona de Carles i, per tant, princesa de Gal·les mentre va durar el seu matrimoni, va impedir que Camilla fes servir aquest títol, tan vinculat emocionalm­ent a Diana. Serà la primera reina consort d’Anglaterra que no ha portat el títol de princesa de Gal·les.

En els anys transcorre­guts des del seu casament, Carles i Camilla s’han mostrat com una parella madura i enamorada i han demostrat amb els fets que la seva una unió és sòlida. Tots dos s’han bolcat en les seves tasques de representa­ció, conscients també de ser una mena de nexe entre la reina Elisabet i els ducs de Cambridge, sense que l’evidència que el regnat de Carles serà breu i que el futur ja es diu Guillem i Caterina sembli molestar-los.

En la decisió de la reina Elisabet hi ha comptat també la posició favorable de Guillem, el fill gran de Diana (a Enric ja no el tenen en compte des que va marxar als Estats Units) i, malgrat el profund amor que els dos fills de Diana encara manifesten per la seva figura i el seu record, és clar que han acceptat la segona dona del seu pare, sense recels, ni retrets.

El triangle format per Carles, Diana i Camilla va argumentar durant anys el relat d’un home sense voluntat, una dona immadura i una malvada. Els tabloides britànics van fer l’agost, i el drama de la mort de Diana, va santificar la mare de Guillem i Enric i va demonitzar Camilla. Ni Carles ni Camilla ni Diana no van estar, durant el període en què es van creuar les seves vides, a l’altura de les circumstàn­cies, però el príncep de Gal·les i la duquessa de Cornualla han tingut temps per arreglar la seva història. ●

L’esposa de l’hereu britànic no ha portat el títol de princesa de Gal·les per respecte a Diana Spencer

 ?? REUTERS ?? Coronada. El príncep de Gal·les i la duquessa de Cornualla en una imatge presa en una sessió solemne del Parlament britànic
REUTERS Coronada. El príncep de Gal·les i la duquessa de Cornualla en una imatge presa en una sessió solemne del Parlament britànic
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain