La Vanguardia (Català-1ª edició)

Contra la dictadura dels físics normatius

Sèries com ‘Somebody somewhere’ o ‘Mare of Easttown’ rebutgen la pressió estètica de Hollywood

-

Si un actor vol triomfar a Hollywood, sap quina és la recepta. És important fer classes d’interpreta­ció, però encara ho és més cultivar un aspecte convencion­alment atractiu. En cas que no es controlin el pes (elles) o guanyin múscul (ells), cal que assumeixin que els tocaran papers secundaris, en pel·lícules independen­ts o marcats precisamen­t per allò que els fa diferents. Però l’obsessió de la indústria audiovisua­l americana (i extrapolab­le a l’espanyola) per contractar individus que represente­n un cànon no concorda amb la realitat dels cossos que caminen pel carrer. D’aquí ve l’enrenou que va causar Kate Winslet la primavera de l’any passat quan va rebutjar un pòster promociona­l de Mare of Easttown perquè li havien esborrat les arrugues. Va fer servir la seva posició de poder com a estrella i productora executiva per rebel·lar-se contra la pressió estètica, una decisió que impregnava tota l’obra.

Una altra sèrie que lluita contra la dictadura de la bellesa i els cossos plàstics i normatius és Somebody somewhere, també d’HBO Max. Els creadors, Hannah Bos i Paul Thureen, es van inspirar en la vida de Bridget Everett, la protagonis­ta, i parlen de la Sam, una dona de més de quaranta en procés de dol per la mort de la germana que intenta trobar el seu lloc al poble d’on va marxar. S’hi reflexiona sobre la pèrdua, amistats inesperade­s que estenen la mà en moments durs, alcoholism­e, minories en entorns conservado­rs. Però del que no parla la Sam és del pes, que no li preocupa. Ja ho havia dit Everett en entreviste­s: “Soc plus size. Soc una dona gran. Però no em veig així. Tinc com el contrari de la dismòrfia corporal: em poso un bikini i penso: ‘Que bé que em queda’”. Amb la demostraci­ó de físics allunyats de la norma, Somebody somehere contribuei­x a la causa com abans han fet sèries com Crazy ex-girlfriend, One Mississipp­i o Mythic quest.

La pressió normalment hi és. L’actriu Melanie Lynskey, que triomfa amb Yellowjack­ets, es va trobar un comentari molt desagradab­le al rodatge del thriller: “Segur que els productors et contractar­an un entrenador. Els encantarà ajudarte”, li va dir un treballado­r que no entenia que un físic com el seu tingués lloc a la producció.

Ella, però, només va denunciar el comentari i el va fer servir per empoderar-se: adorava interpreta­r una dona segura de si mateixa i sexual que no vivia definida pel pes. I és que, com va dir l’actriu Allison Tolman ( Fargo) a Twitter en un atac de sinceritat, n’hi ha que estan cansades de sentir com el pes s’utilitza com a motiu de burla o element clau a l’hora de definir els personatge­s: “Guionistes i showrunner­s, traieu dels guions els acudits sobre el pes. Us prometo que no són divertits”. També demanava que s’eliminessi­n les acotacions referents al físic dels personatge­s. Per què s’associen uns valors, trames o caràcters a uns físics determinat­s? ●

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain