La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Volia dir: totes les dones?”

- Magí Camps !" #$% .&

De vegades, la majoria, els articles que escrivim no tenen cap mena de resposta per part dels lectors, però de tant en tant n’hi ha un que enceta una polèmica o aporta comentaris que el complement­en i el completen. Són escrits que, com els sants, tenen capvuitada. És el cas del que vaig publicar en aquest mateix espai la setmana passada. Es titulava “No totes les ties són iguals; ni els oncles”.

Entre les coses interessan­ts que han passat aquests dies, n’hi ha tres que vull referir. La primera és que les xifres de jugadors únics del Paraulògic s’han disparat des de les festes de Nadal. Dels 180.000 que hi havia aleshores, ara cada dia se n’hi connecten 220.000. Un pujada important, doncs, segons m’informa Jordi Palou, factòtum de Rodamots, la Xarxa de Mots.

La segona és un canvi subtil que es va produir dijous, i que resulta molt significat­iu per als lingüistes. Des d’aquest dia, quan una paraula no està recollida al diccionari normatiu de l’Institut d’Estudis Catalans, el DIEC, el Paraulògic ja no diu que sigui incorrecta, sinó que es limita a marcar-la en vermell i fa una petita vibració, res més.

Deia que es tracta d’un canvi subtil, però important, perquè el fet que una paraula no surti al DIEC no vol dir que sigui incorrecta. Cal recordar que el joc només admet els verbs en infinitiu –per tant tota la conjugació de cada verb, correctíss­ima, no és vàlida per jugar-hi–, i no dona com a resultat vàlid un plural ni un derivat perfectame­nt format i, per tant,

Que una paraula no surti al diccionari normatiu no vol dir que sigui incorrecta

correcte. Si del verb inventar podem formar reinventar, que el diccionari no reculli aquesta paraula no vol dir ni que sigui incorrecta, ni que no es pugui fer servir canònicame­nt. En la resta de casos no vàlids per al joc perquè no surten al DIEC, sí que podem dir que no són paraules normatives, però no pas incorrecte­s. És el cas de tieta, que ja vaig comentar la setmana passada.

La tercera cosa ja no té a veure amb el joc, sinó amb el món de la internet. En general, les persones que fem servir la gran xarxa “a nivell d’usuari” recorrem a cercadors que ens ajuden a trobar les coses que ens interessen en la immensitat del mar internàuti­c. Doncs bé, en el cas de l’article de la setmana passada, que vaig titular expressame­nt amb doble sentit, si algú buscava “No totes les ties són iguals”, el cercador, més papista que el Papa, responia: “Volies dir: No totes les dones són iguals”. De manera que oferia uns resultats que no parlaven de ties com a germanes dels progenitor­s, sinó de dones en general. El Gran Germà no descansa.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain