La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els que no volen mirar a una altra banda

Spotify és acusada de permetre la difusió de mentides en nom de la llibertat d’expressió

-

El negoci és el negoci. Daniel Ek, director executiu de Spotify, va defensar mantenir el podcast de Joe Rogan, l’irreverent i antiestabl­ishment que adoren milions de seguidors. Sona com si tot fos en nom de la paraula i no dels diners. Defensant el compromís de la companyia amb la llibertat d’expressió, Ek va subratllar en el seu blog que per ell “és important que no assumim la posició de ser censors de continguts”.

Malgrat això, i per la pressió, la companyia ha suprimit almenys 113 capítols (dels 1.700 de la col·lecció), si bé hi mantenien els de desinforma­ció sobre la vacuna que van originar la tempesta.

L’escriptora Roxan Gray va aclarir que hi ha una diferència entre la censura i el tractament o selecció de temes. “Quan podem acabar a la presó o fins i tot perdre la vida per parlar lliurement, això és censura”, va assenyalar. “Quan diem, com a societat, que el fanatisme i la desinforma­ció són inacceptab­les i que la gent que exposa aquestes idees no es mereix accedir a les grans plataforme­s, això és selecciona­r”, va insistir.

Així es va expressar en un article publicat a The New York Times. Hi explicava que, continuant la ruta que ha marcat el rocker Neil

Young, també deixava de fer servir Spotify per a la distribuci­ó del seu podcast, The Roxane Gay Agenda.

“És una decisió difícil, hi ha molts oients meus a la plataforma”, va reconèixer. “No intento impedir la llibertat d’expressió de ningú. Joe Rogan i altres com ell poden continuar difonent orgullosam­ent desinforma­ció i fanatisme a una gran audiència, i ser recompensa­ts pel seu esforç. Les plataforme­s que comparteix­en aquestes recompense­s podran continuar mirant a una altra banda. Però avui, com a mínim, jo no ho faré”, va concloure.

Altres persones que s’han afegit a aquesta iniciativa de sortir de Spotify són Brené Brown, professora d’investigac­ió de la Universita­t de Houston, o Mary L. Trump, neta de l’expresiden­t dels Estats Units, que va anunciar que treia les seves entregues dient: “Sé que no és gran cosa, però espero que sigui part d’una allau creixent”. També el príncep Harry i la seva dona, Megan, que tenen un acord amb Spotify per produir podcasts, van expressar que estaven amoïnats per la difusió de falsedats.

Spotify va sorgir de Suècia el 2008 com a plataforma de streaming musical. El 2015 es va obrir als podcasts. A partir del 2018, que va començar a cotitzar a la borsa, es va abocar en una direcció més rendible amb la producció i edició d’aquest producte. Va adquirir per 340 milions les companyies de podcast Gimlet i Anchor i va firmar contractes en exclusiva, com ara el de Joe Rogan, el 2020, per 100 milions. Però això va fer sorgir el conflicte entre ser una simple plataforma de distribuci­ó i un negoci d’empresa mediàtica amb responsabi­litats sobre els continguts. I aquesta és la tensió que ha exposat la protesta de Neil Young. ●

La pressió fa que es retirin més d’un centenar d’entregues de Rogan, però s’hi mantenen les de falsedats sobre la vacuna

 ?? AnMEN MAN ATO / A P ?? Joe Rogan presentant un espectacle de lluita a Las Vegas
AnMEN MAN ATO / A P Joe Rogan presentant un espectacle de lluita a Las Vegas

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain