La Vanguardia (Català-1ª edició)

Calonge i el geni

Un llibre rescata la seva obra als 33 anys del suïcidi

- A RT A RT UA U LL

Fa uns dies es va presentar Calonge. Genial y maldito, llibre que rescata de l’oblit un dels millors dibuixants de la generació avantguard­ista que va renovar el còmic cap als anys vuitanta. Antoni Calonge va néixer el 1956 i va publicar les seves millors historiete­s a El Víbora entre el 1983 i el 1988, quan es va suïcidar entre el dia de Nadal i el dels Innocents, amb 32 anys. D’aquí, l’adjectiu “maleït”, que comparteix amb poetes com Andreu Vidal i Leopoldo María Panero. El consum d’LSD i heroïna i una intensitat mal dominada són factors comuns. Calonge coincideix també amb Ian Curtis (Joy Division) en els trastorns nerviosos i desordres emocionals i alguns dibuixos seus s’assemblen a cançons com Isolation i Heart and soul.

Em crida l’atenció el títol del llibre –editat per Trilita i coordinat per Rosa Maria Calonge, germana de l’artista–, ja que, últimament, quan algú diu “És un geni!”, sol ser en to irònic i amb referència a una persona amb iniciative­s esbojarrad­es, irrisòries. La veritable genialitat consistiri­a a saber descobrir, imaginar, concebre i expressar idees i visions de la realitat abans inconcebib­les, no explorades ni expressade­s. En l’àmbit artístic i literari, es va abusar de la paraula geni en èpoques més romàntique­s que l’actual, quan estava ben vist l’entusiasme i l’admiració selectiva de certes obres extraordin­àries. Ara estem immersos en una cultura de masses en fase postmodern­a i es tendeix a valorar l’èxit popular i ràpid, a igualar tot i a tots cap a un nivell més baix i a no distingir el que és millor del que és mediocre. A la fase digital, l’adotzename­nt es compta per milions d’imatges que es perden en un oceà de distraccio­ns. Com proclamava Beuys, pel que sembla, i per fi tots som artistes. Molt afalagador. Però sobre aquest tema coincideix­o amb el filòsof Eugenio Trías, qui creia que tots els éssers humans podem tenir moments genials, però que només algunes persones procuren i aconseguei­xen, amb dedicació, convertir aquests moments en un costum i en unes obres dignes d’atenció.

Tanmateix, la qualificac­ió de

Va ser un dels millors dibuixants entre els avantguard­istes que van renovar el còmic cap als vuitanta

geni s’aplica encara a alguns artistes, escriptors o científics, especialme­nt quan estan morts i no ho poden sentir, potser perquè llavors ja no fan tanta enveja i tampoc no poden fer la competènci­a al tardà, pòstum elogiador. I s’aplica encara de manera rutinària als autors del passat, com si els creadors vius no poguessin ser tan genials. Aquest és l’esquema principal: passat mitificat, present manipulat o menystingu­t, futur posposat. Doncs bé: em sembla que durant els últims i mal historiats quaranta anys hi ha hagut bastantes persones que han convertit en obres artístique­s i literàries alguns dels seus moments genials.

Quan Calonge va publicar el seu primer àlbum, molt ben editat per La Cúpula el 1983, a El Víbora s’anunciava així: “Deliri Gràfic: una col·lecció. Calonge: un geni”. Era publicitat, sí, però els editors s’ho creien. També van ser qualificat­s com a genials, per escrit publicat i en vida, dos dibuixants més: el barceloní Guillem Cifré (1952-2014) i el valencià Micharmut (1953-2016). Juntament amb Calonge i el mallorquí Pere Joan, són els autors més originals d’aquella generació que va comptar amb altres no menys importants, com Martí, Max, Gallardo o Mariscal.

Calonge. Genial y maldito era un llibre necessari, i per això sap greu que dues de les seves historiete­s s’hagin publicat en blanc i negre quan tenien color. No hi ha tons de vermell a Assassinat a l’Avinguda de la Moda ni peixos a la peixera d’Els mòbils. ●

 ?? ANTONI CALONGE ?? A 
    a    ! il·lustració d’Antoni Calonge per a la doble pàgina central d’una edició especial d’estiu de la revista
ANTONI CALONGE A a ! il·lustració d’Antoni Calonge per a la doble pàgina central d’una edició especial d’estiu de la revista
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain