La Vanguardia (Català-1ª edició)

De Xavi o de Simeone

- JOAN JOSEP PALLÀS

Els xocs estilístic­s són una benedicció per al futbol, sobretot quan són tan pronunciat­s. El Barça juga a una cosa i l’Atlètic a una altra; pràcticame­nt sempre ha estat així des dels orígens, és part de la seva naturalesa i les filiacions van d’això, de triar camins per aconseguir metes, normalment les mateixes. Copes, lligues, Champions, de vegades quarts llocs i, si és possible, transcendè­ncia.

A la vida cal triar. N’hi ha que prefereixe­n la muntanya abans que el mar. Fins i tot hi ha éssers vius que senten debilitat per la pizza amb pinya ( the horror). A l’hora de la veritat cal decantarse, i, si pot ser, respectar els gustos aliens. És més intel·ligent veure’ls com un reforçamen­t de les pròpies idees abans que com una agressió del bàndol contrari.

Simeone i Xavi veuen el futbol amb lents diferents. Ho fan amb llibertat. Ahir la de l’argentí va comparèixe­r entelada i antiquada, superada per un equip amb un impuls nou, encara amb imperfecci­ons, però fa la sensació que finalment poderós. El Barça va guanyar un partit important i s’ho va passar bé. Quant feia, d’això? Sí. Aquí som més d’en Xavi.

La manera de considerar els extrems és una manera aclaridora de distingir uns entrenador­s dels altres. Posem per cas Adama Traoré i Yannick Carrasco. El primer es va enganxar a la línia de banda des del primer moment seguint instruccio­ns de l’entrenador, que entén aquesta figura des del fonamental­isme tàctic. Després tot queda en mans del jugador, de com executi les accions, del seu atreviment, del seu èxit en el regat i de la seva precisió en la passada definitiva. Adama Traoré va marxar del Barça quan era una criatura i se’ns ha tornat empaquetat amb cos de receptor de futbol americà, un semicultur­ista veloç que va presentar molts recursos per sortir airós en l’atac estàtic, el gran dubte que planava sobre la seva arribada. El va aclarir amb nota. Adama va desequilib­rar tant i tan bé que Simeone va intervenir. I vet aquí que toca parlar de Carrasco. Al que probableme­nt és el futbolista més en forma de la Lliga, una apreciació que va ratificar al cap de ben poc marcant el primer gol de l’Atlètic, li va ser encomanat per Simeone, a mig partit, traslladar-se a la posició de lateral esquerre sense pilota per frenar Adama. El tècnic argentí es definia a si mateix: optava pel sacrifici del seu millor home, una amenaça constant per al rival, per desgastar-lo en defensa. Potser que allà perdés el partit, l’Atlètic. És una teoria.

El Barça va completar una primera part carregada d’esperança. Va reaccionar al gol inicial amb valentia, traduïda en gols pels seus vells laterals, una raresa que el Camp Nou va saludar amb gatzara. En defensa els dos flancs van estar mal atesos, però aquest Barça prefereix compensar els seus defectes atacant sempre, i la jugada li va sortir rodona davant un Atlètic estranyame­nt tebi, sens dubte el més desconegut en les seves versions precedents amb Simone al capdavant. Mai no havia estat un colador, i ahir ho va ser.

El partit es va enterbolir a partir de l’expulsió de Dani Alves. Aleshores van ser decisives les aportacion­s de Nico i, en especial, de Frenkie de Jong, matèria grisa enmig de la tensió. Col·locar el migcampist­a holandès al mercat per fer caixa a l’estiu serà un error. Ja hem dit que a la vida cal triar. I se’ns fa difícil veure Xavi decantant-se per la pizza amb pinya.

A Adama Traoré li sortia tot i Simeone va sacrificar Carrasco per tapar-lo; allà es va definir l’argentí

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Xavi protesta una acció mentre Simeone dona instruccio­ns
LLIBERT TEIXIDÓ Xavi protesta una acció mentre Simeone dona instruccio­ns
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain