La Vanguardia (Català-1ª edició)

Torna el punt d’inflexió

- Sergi Pàmies

Bona notícia al Camp Nou: cinquanta-cinc minuts de bon futbol i una eficàcia golejadora prou rellevant per suportar mitja hora de joc vulnerable. Més notícies esperançad­ores: que quatre dels últims fitxatges (Alves, Ferran, Traoré i Aubameyang) intervingu­in en el ritme del partit i la identitat de l’equip. Detalls: que Luis Suárez demani perdó per marcar un gol, un gest que forma part d’una interpreta­ció una mica hipòcrita dels vincles profession­als. Si el Barça el va fer fora per raons econòmique­s i de geopolític­a de vestidor, s’entén que no celebri el gol com un boig, però demanar perdó potser és excessiu i massa teatral.

Un altre jugador que el Barça vol fer fora: Ousmane Dembélé. Amb rabiosa voracitat, molts mitjans de comunicaci­ó s’havien entestat a preparar un ambient d’hostilitat innecessar­i amb el jugador. Enquestes aparentmen­t innocents, emparades per la crueltat de les xarxes socials, insistien en: ¿Esbroncarà­s Démbélé? Potser per això, Xavi va aprofitar el bon inici de partit per guardar-se la carta de Dembélé per a un partit lluny del Camp Nou. La inducció emocional forma part de l’espectacle. Històricam­ent hi ha jugadors que s’han guanyat les esbroncade­s per mèrits propis i que el Camp Nou ha castigat amb una espontaneï­tat categòrica. Però en el cas de Dembélé em fa la impressió que l’animadvers­ió s’ha cuinat més als despatxos que a la grada.

Un altre jugador que se’n va anar del Barça: Alves. Ahir va jugar com a frontissa entre el mig camp i la davantera, repartint joc, saviesa i pausa. Fins i tot es va permetre el luxe de marcar un gol, que va celebrar amb consciènci­a icònica. Alves és intel·ligent i ha triat un camí d’interès personal però al servei d’una causa en què creu. Després, per confirmar que també pot cometre errors de debutant, es va excedir en una entrada i va veure una targeta vermella. El balanç de la seva aportació al partit, però, és molt positiu.

Després, els que participem de l’espectacle del comentari teníem la temptació de parlar de “punt d’inflexió”. És un concepte més emocional que racional, que hauria de tenir en compte que a la primera part l’Atlètic de Madrid també podria haver marcat un parell de gols. De manera que tornem a ensopegar amb la paradoxa d’haver de contenir qualsevol brot d’eufòria amb el discurs de la contenció i la prudència. És un discurs que es contradiu amb el que ens demana el cos, però que fem bé de mantenir com a antídot contra els verins emocionals que defineixen la

Xavi ha de gestionar l’obligatori­etat d’haver de parlar tan sovint

tribu culer.

A la sala de premsa, Xavi gestiona l’obligatori­etat d’haver de parlar massa sovint amb profession­alitat, alleujat pel resultat però també pel joc. Que estigui content gairebé ens autoritza a, sense estridènci­es, gaudir d’un moment d’alegria reparadora. Ho va escriure el poeta Joan Vinyoli: “La vida val només per moments d’inesperada felicitat que no podem fer nostra del tot ni retenir-la gaire estona”. Retinguem-la al màxim, doncs, sabent que és fràgil.

 ?? BBarcel lcanaDÓ ?? Adama Traoré controlant la pilota durant el partit
BBarcel lcanaDÓ Adama Traoré controlant la pilota durant el partit
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain