La Vanguardia (Català-1ª edició)

Esportiste­s d’un sol ús

- Francesc Peirón

Carlos Zanón escrivia dissabte en aquesta secció que “cap temps passat no va ser millor, sinó que només érem més joves”. El seu article precedia una informació sobre l’inici del torneig de les Sis Nacions de rugbi, i entre una cosa i l’altra va sorgir una espurna de nostàlgia.

Va durar poc, prou per recordar aquelles tardes de la infantesa mirant en blanc i negre el llavors Cinc Nacions. Immediatam­ent es va imposar el present. I això és el futbol americà,versió de disseny del rugbi que es troba en el moment cabdal de la temporada. Sempre coincideix al febrer amb el Black History Month, el mes de la història negra amb què es reconeix el llegat dels afroameric­ans i afrocaribe­nys. Una cosa queda clara: sense jugadors negres no hi hauria Super Bowl.

Però aquí no toca parlar de la gran final, que se celebra diumenge, ni de Joe Burrow, quaterback dels Cincinati Bengals (s’enfrontara­n als Rams de Los Angeles), que amb 25 anys i cara d’adolescent és la nova sensació, ni de Tom Brady, el mariscal de camp més gran, acabat de jubilar a una edat tardana (44 anys). Tot i que ja ha estat glossat, no és sobrer recordar que TB12, com Burrow, és part del 30% blanc. Perquè un 70% dels seus col·legues als 32 equips de la lliga (NFL) són jugadors negres.

En canvi, només consten dos amos d’equips que no són blancs: un d’origen pakistanès, Xahid Khan, propietari dels Jaguars de Jacksonvil­le, i una altra amb arrels coreanes, Kim Pegula, als Bills de Buffalo.

La qüestió s’agreuja en un terreny on se suposa una igualtat més gran. Ara com ara només hi ha un cap d’entrenador­s negre, Mike Tomlin, dels Steelers de Pittsburgh. A Brian Flores, negre i hispà, el van acomiadar dels Dolphins de Miami després d’una de les millors temporades en molt de temps.

Flores ha presentat una demanda per racisme sistemàtic i discrimina­ció contra l’NFL i tres equips. A més, afirma que l’amo dels Dolphins li va oferir 100.000 dòlars per perdre partits i aconseguir una pitjor classifica­ció i una posició més bona per selecciona­r joves promeses al draft.

En la seva denúncia també va contra els Giants de Nova York, a qui acusa d’haver-lo utilitzat de tapadora per complir l’anomenada Regla Rooney, que obliga a entrevista­r un preparador negre cada vegada que se’n contracta un de nou. Afirma que la seva entrevista es va fer quan ja n’havien fitxat un de blanc. Com diu Flores, encara perduren els que pensen, herència de temps passats, que els negres són d’un sol ús.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain