La Vanguardia (Català-1ª edició)

Però, aquestes són maneres?

“No hi ha internet, el dinar sempre és el mateix i l’habitació és bruta”, protesten diversos esportiste­s confinats per coronaviru­s a Pequín 2022

- SERGIO HEREDIA

Desconsola­da, Kim Meylemans plorava a les xarxes.

És belga i té 25 anys i un blog en què explica les seves aventures. Practica l’skeleton, com Ander Mirambell, i ha viatjat a Pequín, com ell. Però a hores d’ara, Kim Meylemans no té clar encara si podrà competir.

La culpa és del coronaviru­s, com tantes coses en aquesta vida: el coronaviru­s va aparèixer a la vida de Meylemans fa una setmana, tan aviat com aterrava a Pequín, quan encara se sentia preparada per disputar els seus segons Jocs Olímpics.

La successió de moments havia de ser la següent: test, positiu, deportació de la vila olímpica a Yanqing i a l’hotel.

En alguns casos, l’hotel és una habitació estreta, bruta, aïllada i mal ventilada que, durant diversos dies, ha minat la moral dels esportiste­s confinats.

En aquests primers dies, Kim Meylemans havia pogut treballar, almenys relativame­nt. Tenia una barra i pesos i una bicicleta estàtica i gomes elàstiques. Feia skippings empenyent contra la paret.

Però li faltava l’aire.

I ara, l’esperança. Després d’una setmana de tancament a l’hotel, Kim Meylemans plorava a Instagram.

–Fa poc em van donar la bona notícia que em traurien d’aquí per portar-me a la vila olímpica (tot i que continuari­a estant aïllada, ara estaria molt més a prop de la seva delegació). Però durant el camí (en ambulància) em van dir que em portaven a un altre lloc, també aïllat, on soc ara (...) Se suposa que seré aquí set dies més, sotmesa a dues PCR diàries i sense contacte amb ningú. Això és molt dur per mi (...) No estic segura si podré suportar aquest aïllament durant catorze dies abans de competir.

La seva protesta va donar resultats: de seguida, el Comitè Olímpic Internacio­nal (COI) reaccionav­a.

“Això no ha de passar més”, deia Christophe Dubi, director executiu dels Jocs Olímpics de Pequín 2022, mentre instava les autoritats sanitàries xineses a relaxar les maneres i a informar de la situació de tots els olímpics: on són i qui els atén.

Entre discussion­s de passadisso­s, Kim Meylemans, a la fi, assolia la vila olímpica.

“Cada vegada que tenim un problema, ho sabem perquè estem ben connectats i així podem resoldre’l de la manera més àgil possible –es justificav­a més tard Christophe Dubi–. Que una esportista s’hagi vist afectada per un error de coordinaci­ó és un fet desafortun­at”.

(...)

D’altres ho han passat pitjor. Ho explica Valeria Vasnetsova (24), biatleta russa, a Instagram:

–Em fa mal l’estómac, estic pàl·lida i tinc uns cercles molt negres al voltant dels ulls. Vull que això s’acabi. Ploro cada dia. Estic molt cansada.

Les seves queixes coincideix­en amb les de la delegació alemanya: voluntaris embotits en granotes blanques traslladen els esportiste­s en vehicles oficials cap a llocs ignots, alguns força precaris.

Parlen de malsons.

La connexió a internet és pèssima. El menjar, repugnant. La higiene del dormitori, precària.

Pesos i barres per mantenir el to muscular?

Vinga, home.

–Pasta, suc de taronja, carn i patates, el mateix per esmorzar, dinar i sopar cada dia –continuava Valeria Vasnetsova, que no ha disputat la seva prova (la final de 15 km individual es duia a terme aquesta matinada).

Eric Frenzel (33), triple or olímpic en combinada nòrdica (salts i esquí de fons), també positiu, va ser traslladat a un hotel amb unes condicions, va dir Dirk Schimmelpf­ennig, cap de la seva delegació, que eren “desraonade­s”.

–Els dormitoris eren petits i bruts, i les entregues de dinar no es feien amb la regularita­t necessària.

Després de les queixes, les condicions dels confinats han millorat. Meylemans ha tornat a la vila olímpica, Frenzel està en un espai més confortabl­e i Vasnetsova rep un menjar millor.

Però alguns discrepen dels ploraners. Alexander Tikhonov, exvicepres­ident de la Unió Internacio­nal de Biatló, ha dit:

–Li tallaria la llengua, a Vasnetsova. Durant els Jocs del 1980 (Lake Placid) vivíem als Estats Units com en una presó i ningú no es queixava. Els mocs de Vasnetsova estan desmoralit­zant els nostres representa­nts. ●

“No estic segura si podré suportar aquest aïllament durant catorze dies”, plorava Kim Meylemans

“Em fa mal l’estómac, estic pàl·lida i tinc uns cercles negres als ulls”, deia Valeria Vasnetsova, biatleta

 ?? SUSANA VERA / REUTERS ?? Petons a distància
El doctor Ding Hongtao, a la bombolla olímpica, fa un petó a la seva nòvia entre pantalles de vidre al National Speed Skating Oval
SUSANA VERA / REUTERS Petons a distància El doctor Ding Hongtao, a la bombolla olímpica, fa un petó a la seva nòvia entre pantalles de vidre al National Speed Skating Oval

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain