La Vanguardia (Català-1ª edició)

Facebook perd valor quan les altres ‘big tech’ baten expectativ­es

Rècord de beneficis en borsa d’Amazon després de l’enfonsamen­t de la xarxa social

-

La transició de Facebook a Meta té un preu: prop de 300.000 milions de dòlars. Això és el que es va deixar en poques hores en capitalitz­ació borsària la firma de Mark Zuckerberg. Una marca inèdita fins al moment, després d’una caiguda d’un 26,6% de la seva cotització de mercat des de dijous.

La desfeta va tenir lloc tot just després que es coneguessi­n les dades poc encoratjad­ores de l’últim trimestre de l’any passat, el primer en què Facebook, Instagram i WhatsApp quedaven sota la capa de la nova pell de la companyia, rebatejada com a Meta.

La refundació de la marca era la manera de contrarest­ar el desprestig­i creixent i fer creu i ratlla amb l’aposta pel metavers o la capacitat que l’usuari s’endinsi a la pantalla en lloc de limitar-se a mirar. Així ho descriu la seva alma mater, tot i que figures com Benjamin Power, soci d’Oliver Wyman, aporten una altra definició. “Metarvers és tot el que odies d’internet”, afirma.

Mentre la transició al nou model està en procés de definició, el present és motiu d’inquietud. Els inversors van descobrir una circumstàn­cia poc encoratjad­ora. Durant 18 anys, des que Zuckerberg va començar en un dormitori de Harvard, la seva xarxa social sempre va créixer malgrat els escàndols, les corruptele­s, les reaccions violentes, la pressió reguladora o les amenaces de la competènci­a.

La ratxa es va trencar entre l’octubre i el desembre del 2021, quan va perdre gairebé un milió d’usuaris. Els seus beneficis nets (9.100 milions d’euros) van caure un 8% respecte al mateix període de l’any anterior.

Les altres quatre big tech dels

Estats Units i globals (Apple, Amazon, Alphabet-Google i Microsoft) van obtenir resultats espectacul­ars en aquest quart final, fins i tot per sobre de les expectativ­es.

L’extraordin­ària salut que han mostrat de manera unànime aquestes cinc empreses al llarg dels dos anys de la pandèmia, bienni en què s’han expandit sense patir els contratemp­s que han afrontat altres sectors, s’ha trencat pel costat de Facebook, per naturalesa, el flanc més volàtil de totes elles. Molts van interpreta­r la pèrdua d’usuaris com un senyal que ha tocat sostre. “Els inversors veuen des de fa temps les tecnològiq­ues com un sector amb alt potencial de creixement i alt risc”, analitza el portal Axios.

“Però a mesura que les tecnològiq­ues es van començar a apoderar de grans porcions de l’economia, les companyies tendeixen a assemblar-se més a empreses altament confiables”, subratlla.

Segons John Lynch, cap d’inversions a Comerica Wealth Management, es constata més fe en les empreses de tecnologia que tenen serveis que es consideren bàsics, que no pas les que són més electives.

És la teoria que es comença a veure: hi ha una delimitaci­ó entre necessitat­s i desitjos.

El contrast de la ruptura de sintonia de Wall Street amb Meta és evident. Amazon va obtenir, al quart trimestre, ingressos de 120.000 milions d’euros i 12.500 en beneficis nets (prop de 10.000 van procedir de Rivian, firma de totterreny­s elèctrics, competidor­a de Tesla) en els dos casos per sobre de les estimacion­s.

La societat de Jeff Bezos, que puja la quota als clients prèmium, va demostrar amb aquestes fites que disposa de capacitat per controlar l’encariment de la mà d’obra i dels subministr­ament millor del que havia pensat en un primer moment.

Això va propiciar que Amazon acabés divendres passat al parquet borsari aconseguin­t el guany més gran un dia de valor mercat per a una empresa dels Estats Units.

Les seves accions es van disparar un 14%, el salt més significat­iu en set anys. Va sumar així 167.000 milions d’euros. I va eclipsar la marca establerta la setmana anterior per Apple en 158.000 milions, després de trencar totes les expectativ­es amb uns ingressos de 108.000 milions d’euros, en bona mesura gràcies a l’impuls de l’iPhone 13.

Amazon es va convertir en la quarta empresa més gran dels EUA en valor de mercat , darrere d’Apple, Microsoft i Alphabet. Després de la patacada, Meta es continua setena. Microsoft també va reportar uns resultats molt millors dels pronostica­ts, 45.000 milions d’euros en lloc dels 44.000 augurats.

El mateix serveix per a Alphabet: els seus ingressos, 66.000 milions d’euros, suposen un increment al voltant d’un 32% si es compara amb el mateix terç final del 2020.

Facebook es queda amb un mal resultat i Google s’aproxima a la seva plusmarca. La diferència, en aquest cas, afirma l’expert en tecnologia Ari Levy a la CNBC es diu Apple. Argumenta que la primera es veu molt més afectada que Google per la nova política de privacitat d’Apple, cosa que li pot costar a Meta-Facebook pèrdues de gairebé 9.000 milions aquest any. Van mal dades per a Zuckerberg. ●

Facebook, rebatejada com a Meta, perd abonats per primera vegada en els seus 18 anys d’història

La societat de Bezos aconseguei­x més beneficis gràcies a la inversió en els cotxes elèctrics Rivian

Apple, Microsoft i Alphabet, les tres grans tecnològiq­ues, tanquen el 2021 batent expectativ­es

bert Malone, que afirma ser el creador de la tecnologia d’ARNm i que ara n’és un dels oponents més crítics, que va qualificar les polítiques contra la covid “d’hipnosi col·lectiva”, argument que inevitable­ment va pivotar cap a Hitler i el nazisme. Un col·lectiu de 275 metges van dirigir una carta a Spotify per exigir l’aplicació d’una política de lluita contra la desinforma­ció a la plataforma.

Fins on n’és responsabl­e Rogan? I Spotify? El món del podcast, amb més de 2 milions d’emissions, 48 milions d’episodis disponible­s (dades de l’abril del 2021) i un creixement anual del 42%, és avui una mena de Far West mediàtic. Spotify ja no és una plataforma de música, sinó una plataforma de distribuci­ó de continguts on inserir publicitat; anunciar-se al show de Rogan costa a partir del milió de dòlars.

Joe Rogan, que els primers dies de la polèmica va estar molt quiet, va publicar ara fa una setmana un vídeo a Instagram en què donava les gràcies a Spotify pel suport, admetia que no s’havia documentat prou i que a partir d’ara emetria una advertènci­a abans de parlar de temes polèmics.

Comptat i debatut, els usuaris d’Spotify ens hem quedat sense la discografi­a de Neil Young, i el músic, segons afirma, s’ha quedat sense el 60% dels seus ingressos i la valoració en borsa d’Spotify va caure 2.100 milions de dòlars els 3 dies posteri

Per a Spotify són més importants els podcasts que la música, per això s’estima més Joe Rogan

ors a l’anunci de retirada de Young. Joe Rogan, en canvi, hi ha guanyat; Spotify ha triat els ingressos de la publicitat i la tracció de tenir-lo, per sobre el catàleg de Young. Rogan ha explicat que als anys vuitanta va fer de guàrdia de seguretat en un concert de Neil Young. Young ha explicat que mai no ha sentit el podcast de Rogan. ●

 ?? Barc lolnraN / AFP ?? El fundador i màxim executiu de Meta (Facebook), Mark Zuckerberg
Barc lolnraN / AFP El fundador i màxim executiu de Meta (Facebook), Mark Zuckerberg

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain